фирми продукти
представяме
работа
 
Без такса, ако платим ипотеката по-рано

Без такса, ако платим ипотеката по-раноПромените в Закона за потребителския кредит бяха приети на второ четене от парламента вчера. Народното събрание реши да премахне таксата за предсрочно погасяване на ипотечните заеми. Без прегласуване остана спорният текст, който налага таван от 50% на разходите по потребителските заеми, към които вече са и т. нар. бързи кредити до 399 лева.

Таксата за предсрочно погасяване на кредити остава в миналото. Тя ще се начислява единствено, ако не е изтекла една година от сключването на договор за отпускане на ипотечен заем. Това прие парламентът с промени в Закона за потребителските кредити.

Сега банките ни наказват с лихва между 3 и 5%, ако решим да си платим предсрочно заема. 1/3 от договорите за отпускане на кредит, сключени след 2008 година, нямат подобна клауза. Останалите 2/3, както и почти всички, сключени преди 2008-а, съдържат такова условие, посочи народният представител от Коалиция за България Румен Гечев. Промените ще важат и за контракти, парафирани преди влизането в сила на новите текстове, приеха депутатите след бурни дебати. Така хората ще могат да сменят банката, ако друга предложи по-добри условия, посочи Гечев.

Банките обаче ще могат да начислят такса за преизчисляване на задълженията. "Запазва се правната и финансова стабилност. Сега сключените договори ще остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения, без те да бъдат облагани с тези допълнителни такси или неустойки", разясни червеният депутат Янаки Стоилов, който предложи поправките. "Tрябва да се стимулира дори и предсрочното изпълнение. Единственият ефект от поправките може да бъде намаляване на печалбите на някоя от банките, но в никакъв случай те няма да загубят средствата, които им се полагат", допълни още Стоилов. Депутатът се надява по този начин да бъде раздвижен кредитният пазар, защото се очаква потребителите да погасят сегашните си задължения и да сключат нови договори.

Промените в закона ще влязат в сила три месеца след обнародването му в Държавен вестник, решиха още депутатите. Както "Стандарт" писа, на предишните заседания Народното събрание реши още да сложи таван на максимално допустимите разходи по кредитите (ГПР). Така те вече ще са пет пъти законната лихва, което към днешна дата се равнява на 50.2%. Тази промяна засяга единствено бързите кредити, тъй като само там лихвите минават този процент.

Множество депутати от всички цветове обаче се възпротивиха на приетото предложение и веднага се чуха гласове за неговата отмяна. "При такива тавани, особено когато те са ниски - сивият сектор расте. А не както някои колеги емоционално разсъждават, че като има таван на лихвите, някой ще бъде принуден да дава евтини кредити, което е абсурдно. Все едно да накарате производител на "Мерцедес" да продава на цената на "Трабант", коментира Румен Гечев.

По думите му обаче юристите са предупредили депутатите, че при две гласувания на текста в пленарна зала е рисково да се прегласува отново, тъй като Конституционният съд може да го отмени. "Оставяме го така. Ако не проработи както трябва, наесен ще го променим", каза още Гечев. Според вносителя на поправката Георги Кадиев (БСП) "по-скоро Крим ще прегласува референдума си, отколкото ние да позволим прегласуване на тези текстове".


10 април 2014 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
банки, жилищни кредити, жилищни заеми, ипотеки


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg