фирми продукти
представяме
работа
 
Правителството бави парите за третия лъч на метрото в София

Правителството бави парите за третия лъч на метрото в СофияДържавата все още не е отпуснала средствата, необходими за съфинансирането на третата линия на метрото в София, научи "Дневник". Столичната община вече е получила одобрение от Европейската комисия за започването на първия етап на проекта и дори обяви обществена поръчка, но без прогнозна стойност, най-вероятно заради неизвестните около държавното съфинансиране.

Общата стойност на първия етап от проекта ще бъде около 400 млн. лева, като местната управа е поискала 15 млн. лева държавно съфинансиране. От Брюксел по оперативна програма "Транспорт" ще бъдат отпуснати 343 млн. лева. Ако правителството откаже да финансира новия лъч, строежът ще спре. Такива опасения вече изразиха от ГЕРБ през есента миналата година.

"Поисках среща с министъра на финансите Петър Чобанов, но все още не е насрочена, защото е много зает", каза пред "Дневник" кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя се надява чрез комуникация да бъде намерено решение.

"Дневник" изпрати въпроси до финансовото министерство защо не е насрочена среща между Чобанов и Фандъкова, дали ще бъдат отпуснати необходимите средства за съфинансирането на проекта на метрото и дали те ще бъдат в поискания от общината размер. До неделя вечерта от ведомството не бяха отговорили.

Въпреки неуточненото финансиране от общинското дружество "Метрополитен" обявиха обществена поръчка за първия етап от третия лъч на метрото - между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Житница" в кв. "Красно село". Целият лъч се очаква да бъде завършен до 2018 г., а преди близо година беше утвърден идейният проект.

Дължината на целия метродиаметър е 16.5 км със 19 метростанции. Очакванията са пътниците да нараснат с 162 хил. дневно, като близо половината от хората, които ползват градски транспорт вероятно ще предпочетат подземната железница.

Първият етап ще бъде дълъг 7 км със 7 метростанции. Вторият етап е от кв. "Красно село" - жк "Овча купел" - Околовръстно шосе и жп линия София–Перник, третият етап включва бул. "Ботевградско шосе" - бул. "Вл. Вазов". Изготвени са и три варианта за разширение - към кв. "Слатина", спортната зала "Арена Армеец" и бъдещия "София техно парк".


7 април 2014 - в. Дневник

Добави коментар


19 юни 2014 15:50 | трети лъч метро
От: Цветанка Цветанова
Защо отново в кв.Овча купел НИЩО не се случва - все проблеми в инвестиционните намерения - било та на СГО, било то на районната община? 19год живея в този квартал, освен застрояване от строителни предприемачи, друго няма. Извинете, Фантастико и Лидъл. Но кажете е % на озеленяване, Коефициентите на застрояване /плътност и интензивност, отстояния от съседни блокове - за Фантастико. Няма паркове, сега и изграждането на метрото е възпрепятствано, от юли месец спират маршрутка №15. Някакво обяснение от управляващите гр.София?
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg