фирми продукти
представяме
работа
 
И третият лъч на метрото в София отпътува към Министерството на инвестиционното проектиране

И третият лъч на метрото в София отпътува към Министерството на инвестиционното проектиранеИ проектът за третия лъч на метрото в София се прехвърля към Министерството на инвестиционното проектиране. Това реши днес Столичният общински съвет, съобразявайки се с промените в законодателството, според които проекти на местните власти на стойност над 10 млн. лева трябва да получат одобрение от ведомството на Иван Данов.

Това е поредният голям проект на София, който се прехвърля към новото министерство. Неотдавна общинарите бяха длъжни да поискат разрешение за подготвяната нова трамвайна линия през Борисовата градина в района на Семинарията и кръстовището на две нива при Лъвов мост.

"На практика общинският съвет е лишен от правото да се произнесе по проект, който засяга голяма част от софиянци", заяви общинският съветник от ГЕРБ Орлин Иванов, който беше единственият, гласувал против предложението.

По думите му сега проектът за третия метродиаметър, който се подготвя от общината от 2009 г., отива при експертите от министерството, които ще напишат указания. Те ще бъдат сведени за изпълнение към Направление "Архитектура и градоустройство", управлявано от главния архитект Петър Диков. Следва още едно одобрение от ведомството на Иван Данов и едва тогава може да се започне изпълнението на проекта.

Най-притеснително според Иванов е, че в законите никъде не се споменат срокове за всички тези действия. "Министерството на инвестиционното проектиране е министерството на водопадите, а министърът играе ролята на директор на водопадите", добави съветникът от ГЕРБ.

Опонира му лидерът на социалистите в общинския съвет Милка Христова, според която изпращането на проектите на общината към министерството приличало на саботаж. "На всяка цена Столичната община иска да докаже, че то не работи и няма място в правния мир", заяви тя и добави, че всъщност тази промяна е с цел компенсиране на липсата на административен капацитет на местните власти.

В крайна сметка проектът за третия лъч на метрото отпътува към Министерството на инвестиционното проектиране с 41 гласа "за", 1 "въздържал се" от БСП и 1 "против" от ГЕРБ.


19 декември 2013 - в. Дневник




Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg