фирми продукти
представяме
работа
 
Бургас строи Подземен град

Бургас строи Подземен градГрадско кафене, старинен квартал с градски къщи, морско дъно с аквариум и русалки, корабът на капитан Хук и неговият екипаж, дори оракул, който ще говори с посетителите. Такива са вижданията на кандидатите да преобразят бомбоубежищата под Морската градина на Бургас.

Строеното преди повече от 60 години бомбоубежище е трябвало да спасява хората при въздушни нападения и радиоактивна заплаха. В края на 80-те е станало опасно, след като наркомани окрали кабелите и счупили електрическите табла. Сега подземните галерии и коридори ще се превърнат в лабиринт, кръстен Омагьосаният подземен град.

Комплексът за забавления ще бъде разположен в подземните галерии в Морската градина, като ще се запази и тяхното основно предназначение – да бъдат защита на хората при евентуално бедствие. На обща територия от 3180 кв. м ще бъдат изградени 12 помещения и 17 коридора, които ще бъдат преобразени според фантазията на проектантите. Два от четирите изхода на помещението водят директно на плажа. В случай на опасност старото скривалище ще може да побере до 3500 души.

Проектът е на обща стойност 2 200 000 милиона лева с ДДС. Той ще бъде реализиран със средства от финансовия инструмент "Джесика", които ще бъдат възстановени в срок от 7 години. За да изгради атракциона с европейски пари, общината получи бомбоубежището от държавата.

"Общинският дълг се поема от фонд за градско развитие и е приложима разпоредбата, при която не следва да се провежда процедура за обществена поръчка за него. От цялата сума от 2 200 000 лева до 96% (или сума до 2 110 000 лв.) ще бъде осигурена със заемни средства, а разликата от до 4% (до 90 000 лв.) ще бъде участие от страна на Община Бургас", обясни зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

Според договореностите срокът за погасяване на дълга е 31 декември 2026 г. при 4 месеца гратисен период по главница от въвеждане на проекта в експлоатация, а той трябва да се реализира най-късно до 30 май 2014 г. Предложеният фиксиран максимален лихвен процент за частта от кредита, осигурен от "Регионален фонд за градско развитие" АД (РФГР АД), е в размер на 2% годишно, коментира Стойчев.


14 ноември 2013 - в. Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
строителство, строителни дейности, развлекателни съоръжения, атракциони, подземен град


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg