фирми продукти
представяме
работа
 
Третият лъч на метрото тръгва с 280 млн. eвро

Третият лъч на метрото тръгва с 280 млн. eвроИзграждането на третия лъч на метрото ще започне от центъра на столицата с 280 млн. евро от оперативна програма "Транспорт 2014-2020 г.". Това увери вчера червеният депутат Желю Бойчев, който участва в дискусията "Ден на диалога" в столичното кметство. Тази сума обаче е наполовина от необходимите 480 млн. лева за строежа на цялата отсечка от бул. "Ботевградско шосе" до жк "Овча купел".

"Нищо не пречи строежът на метрото да се раздели на два участъка и в бъдеще да се търси допълнително финасиране", обясни Бойчев. Така подземната железница отново ще разчита на забавяне на някои от другите заложени проекти. Бойчев увери, че още през октомври оперативната програма ще бъде ясно разписана и за това опозицията в лицето на ГЕРБ не трябва да има съмнение.

Парите ще стигнат за старта на най-трудния подземен участък – трасето от бул. "Янко Сакъзов" до кв. "Красно село". То ще е дълго 8,2 км и ще има 9 спирки. Първата е при театъра "Зад Канала", а последната е на ул. "Житница". По този начин ще се осигури връзката и с другите две линии.

Отделно е готов проект за 140 млн. евро за покупката на метровлаковете. Парите за тях ще се търсят от оперативна програма "Околна среда". На срещата депутати и общински представители си обещаха да водят по-активен диалог, за да може проектите на София по европейски програми да бъдат изпълнявани и да не се губят средства. Освен това се стигна до решението столичното кметство да има парламентарен секретар, който да осъществява комуникацията между общината и законодателната власт.


1 октомври 2013 - в. Монитор

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg