фирми продукти
представяме
работа
 
Износът на ток скочи двойно

Износът на ток скочи двойноИзносът на ток е скочил двойно от началото на юли, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Така зад граница вече се продават 600-650 мегавата българска енергия през деня и около 400 мегавата през нощта. За сравнение през юни експортът на еленергия едва стигаше 300 мегавата. Справка на сайта на ЕСО показва, че 366 мегавата се изнасят към Турция, а към Гърция количествата варират от 300 до 350 мегавата.

Отпушването на износа в момента не се дължи на отпадането на добавките за зелена и кафява енергия, от които той беше освободен с поправките в Закона за енергетиката. Те влязоха в сила миналия петък, но за да се приложат на практика, трябва да се произнесе ДКЕВР. От регулатора казаха, че отпадането на тези добавки от износа ще бъде постановено от 1 август с новите цени на еленергията.

Част от ръста на експорта се дължи на увеличения капацитет за Турция. След решение на Европейската организация на преносните оператори той беше увеличен от 400 на 550 мегавата, като България ползва 2/3 от него. Наред с това настъпването на лятото и по-високите температури в Гърция увеличиха търсенето на български ток.

Освен износа топлото време увеличи и вътрешното потребление и то скочи до около 4000-4200 мегавата през най-горещите досега делнични дни. От началото на месеца товарът в системата не е минавал 4000 мегавата, сочат данните на ЕСО.

Преди да се затопли, преносният оператор едва успяваше да балансира системата заради ниското потребление. Това наложи ЕСО да ограничи 19 пъти мощността на зелените централи. Това предизвика недоволство на инвеститорите във ВЕИ, които дори заплашиха със съд. С последните промени в Закона за енергетиката операторът ще може да го прави абсолютно законно.

Освен ВЕИ централите от ниското потребление сериозно "пострадаха" и АЕЦ "Козлодуй", както и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Атомната ни централа от доста време вече работи с намалена почти наполовина мощност. Към 15,30 часа вчера АЕЦ "Козлодуй" беше натоварена на 1377 мегавата, а ТЕЦ-овете – на 1500 мегавата.

Междувременно вчера икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев коментира, че трябва да е ясно кой точно стои зад големите проекти за възобновяеми енергийни източници. Той каза още, че е подготвил доклад за сектора, който ще бъде представен в парламента. В него ще бъде обърнато специално внимание на ВЕИ проектите.


10 юли 2013 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, електрически мрежи, електрозахранване, ВЕИ


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg