фирми продукти
представяме
работа
 
Банките с имоти за 1,8 милиарда

Банките с имоти за 1,8 милиарда1,775 млрд. лева от активите на банковата система представляват притежавани от трезорите имоти и съоръжения, сочат данните на БНБ. Сумата се формира от имоти, машини и съоръжения на обща стойност 1,58 млрд. лв. и инвестиционни имоти, оценени на 121,1 млн. лв. През изминалата 2012 година общата стойност на материалните активи на банките е нараснала с 26,5% (372,5 млн. лв.).

Ръстът се дължи на увеличение с 23,3% (298,5 млн. лв.) в стойността на притежаваните имоти и машини, както и на скок с 61% (73,9 млн. лв.) на инвестиционните имоти. Материалните активи заемат дял само от 2,15% в общите активи на банковата система (възлизащи на общо 82,415 млрд. лв.). За сравнение, през 2011 г. те са заемали дял от 1,82% от общите активи на трезорите (възлизащи на 76,8 млрд. лв.).

Увеличението на материалните активи на банките може да се дължи както на инвестиции, така и на имоти, придобити като обезпечение по непогасявани кредити. Втората възможност изглежда доста по-вероятна, тъй като през 2012 г. търсенето на банкови услуги отчете спад, за сметка на увеличението на лошите кредити.

"Възможно е увеличението да се дължи на придобити по обезпечение имоти. Банките по-скоро оптимизират дистрибуторската си мрежа, за да спестят от разходи", коментира банкер, пожелал да остане анонимен. Към това трябва да се добави, че Управителният съвет на БНБ увеличи от 6 на 12 месеца регулаторно приемливия срок за продажба на сгради и имоти, придобити като обезпечаване на лоши кредити. Това означава, че имотите могат да останат 1 година в активите на банките, преди да бъдат продадени, за да покрият част от загубата от непогасявани кредити.


20 февруари 2013 - в. Стандарт
Няма коментари


ключови думи
банки, имоти, кредити, заеми


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg