фирми продукти
представяме
работа
 
700 млн. лева за пречиствателни станции по морето

700 млн. лева за пречиствателни станции по морето700 млн. лв. ще получи България, за да построи пречиствателни станции до края на 2014 г. В 6 курорта туристите все още се къпят в мръсна вода. В Созопол, Несебър, Ахелой, Синеморец, Ветрен и Черноморец няма пречиствателни станции и отпадните води от канализациите се вливат направо в морето. Съгласно родното законодателство 26 населени места по крайбрежието се нуждаят от системи за пречистване на отпадъчни води. По данни на екоминистерството 20 от тях вече имат станции, 14 от тях обаче се нуждаят от реконструкция и разширяване. В рамките на ОП "Околна среда" 2007-2013 г. са финансирани 54 договора за строителство и рехабилитация на пречиствателни станции, 3 от които вече са изградени.

"По отношение на договарянето всичко върви в срок. Забавяне има при извършването. Апелът ни към общините е да се забързат процедурите по обществените поръчки", обясни зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Досега с проекти за изграждане на станции можеха да кандидатстват общини с над 10 хил. жители. "В следващия програмен период за страната ни в частта екология ще се акцентира върху осигуряването на подобна инфраструктура за населените места с жители от 2000 до 5000 души", заяви екоминистърът Нона Караджова по време на подписването на договора с община Созопол.

Станцията струва 77,4 млн. лв. и ще пречиства и водите на Черноморец. Вчера беше подписан и договорът с община Несебър, който е на стойност 98 млн. лв. Предвижда се да се разшири и модернизира пречиствателната станция "Равда", която ще събира и пречиства отпадните води на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас и близките селища Кошарица, Каблешково, Ахелой и Тънково. Вече е подписан договор за изграждане на станция и за Ветрен-Минерални бани Бургас. Синеморец пък е с жители под 2000 жители, но също предстои подписване на договор. Златни пясъци вече има сключен договор с община Варна по оперативна програма "Околна среда" за модернизация на пречиствателната станция, която сега не може да отговори на количеството туристи. Заустването, което отвежда отпадните води навътре в морето, трябва да приключи най-късно до края на тази година. Реконструкцията на самата пречиствателна станция пък ще бъде напълно готова след 2 г.

Проблемът е главно за Южното Черноморие, защото на север курортите вече имат пречиствателни станции. През лятото българското крайбрежие се посещава от около 6 млн. души - 40% от тях са по Северното, а 60% по Южното. Това означава, че близо 4 млн. души по южните курорти плуват в мръсни води.


8 август 2012 - в. Монитор




Няма коментари


ключови думи
вик, водни проекти, пречиствателни станции, водна инфраструктура


още от категорията пречистване на води

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg