фирми продукти
представяме
работа
 
България е втора в ЕС по ръст на производството на ток

България е втора в ЕС по ръст на производството на токБългария е на второ място сред страните от ЕС по ръст на производството на електроенергия за миналата година с нарастване на добива със 7.5%, сочат данните на Евростат, съобщени от БТА. Пред нас е само Гърция с ръст от 12.2 на сто. Повишаване на производството на ток отчитат още Полша (3.1%), Словакия (2.3%) и Чехия (2%).

Като цяло в страните от ЕС е произведена с 0.5% по-малко електроенергия от 2010 г. Статистиката сочи, че 54% от тока идва от конвенционални източници, 28 на сто от ядрени източници, 13% от водни източници и 5 на сто от възобновяеми източници.

Производството на електроенергия от слънчева енергия в ЕС се е увеличило с 58.9 на сто. Най-голям ръст на добива на електроенергия от възобновяеми източници се отчита в Норвегия - близо 97%, Австрия - 60 на сто, Литва - 50%.

България е в средата на класацията по този показател с около 12-14 на сто. На последно място по усвояване на възобновяеми източници в ЕС са Кипър, Унгария и Малта с почти нулеви показатели.

Според данните на НСИ произведената у нас електроенергия през април в брутно количество е 3560 гигаватчаса, а в нетно измерение - 3231 ГВтч. Вносът на електроенергия у нас за април е бил около 100 ГВтч, а износът - около 800 ГВтч.

НСИ отчита, че нетното вътрешно потребление на електроенергия през април е било 2563 ГВтч. Делът на възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление на електроенергия е в рамките на около 14 на сто годишно, показва статистиката.


7 юни 2012 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
електроенергия, ВЕИ, възобновяеми източници, екоенергия, зелена енергия


още от категорията електрооборудване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg