фирми продукти
представяме
работа
 
Фонд "Козлодуй" пусна 120 млн. лв. за саниране на сгради и енергоспестяващо улично осветление

Фонд Козлодуй пусна 120 млн. лв. за саниране на сгради и енергоспестяващо улично осветлениеПроекти за над 120 млн. лв. по Международен фонд "Козлодуй" ще бъдат финансирани с европейски средства. Това съобщи министерството на икономиката, цитирано от Фокус, след заседание на асамблеята на донорите на фонда в Лондон, на което присъства министър Делян Добрев.

Т.нар. "неядрен прозорец" на фонда (средствата, встрани от перото за спиране на старите блокове на АЕЦ "Козлодуй", насочени към намаляване на консумацията на енергия) ще продължи да работи, споразумяли са се българската страна и Европейската банка за възстановяване и развитие.

На срещата са били одобрени проектите на 66 български общини за саниране на общо 217 сгради (болници, училища и детски градини). Сумата за тях е 35.5 млн. евро. Проектите трябва да намалят разходите за енергия и да подобрят външния вид на рехабилитираните сгради. Допълнително са договорени и 10.5 млн. евро за изграждане на енергийно ефективно улично осветление в 14 града.

Отделно столичната "Топлофикация" ще получи 1.5 млн. евро за финансиране на проектно проучване за изграждането на мощност за изгаряне на брикетите от отпадъци, които е планирано да произвежда бъдещият софийски завод за боклука.

МФК е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".


4 юни 2012 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
ремонти, саниране, саниране на сгради, улично осветление, енергоспестяващо осветление, енергийна ефективност


още от категорията изолация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg