фирми продукти
представяме
работа
 
Жилищните заеми в евро леко поскъпнаха

Жилищните заеми в евро леко поскъпнахаЖилищните кредити в евро леко поскъпват през януари тази година. Това става ясно от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ). В момента годишният процент на разходите (ГПР), който включва освен лихвата и всички такси и комисиони, по тези заеми за нови клиенти е 8,89%. В сравнение с януари миналата година това е увеличение от 0,24 процентни пункта. На месечна база жилищните заеми в евро също поскъпват с 0,15%.

Според данните на централната ни банка така в момента ипотечен кредит в левове излиза по-изгодно. ГПР по такъв заем за нови клиенти през януари е бил 8,71%. Това е поевтиняване от 0,26 процентни пункта спрямо същия месец на миналата година. Въпреки лекото поскъпване на месечна база спрямо декември обаче ГПР по жилищните заеми в лева остава по-нисък.

Още от септември миналата година започна тенденцията за изравняване на цената на ипотеките в левове и евро. Дълго време заемите във валутата на еврозоната се отпускаха при по-изгодни условия.

От статистиката на БНБ става ясно още, че има леко увеличение на лихвата по жилищните кредити за стари клиенти. Например през януари лихвеният процент по жилищните заеми в левове за стари клиенти е бил 9,30%. През същия месец на 2011 г. обаче той е бил 9,35 на сто. По ипотеките в евро също има символично увеличение. През миналия месец лихвата по тези заеми е била 8,09%, а през януари миналата година – 8,04%.

Данните на централната ни банка показват още, че се влошават условията по-големите заеми за фирмите, които са над 1 млн. евро. Такива заеми за бизнеса, договорени в левове за нови клиенти, са се отпускали през януари при лихва от 9,54%. Това е ръст на годишна база от 2,44 процентни пункта. Лихвата по големите фирмени кредити в евро също се покачва с 1,49% за година. Така през януари тя е била 9,94 на сто.


28 февруари 2012 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
банки, недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg