фирми продукти
представяме
работа
 
Ипотечните лихви паднаха до нивата преди кризата

Ипотечните лихви паднаха до нивата преди кризатаЛихвите по жилищните заеми в България са се понижили до нивата си отпреди кризата, показват данните на БНБ. Една от причините за това е желанието на банките да привличат с атрактивни предложения нови клиенти заради свитото търсене на кредити. През април средните лихви по ипотеки в левове са били 7.99% и 7.98% в евро. В момента например има и промоции съответно за 6.5% и 5.9%.

Въпреки намаляващите лихви обаче търсенето продължава да е слабо, тъй като хората остават предпазливи и не желаят да поемат нови задължения, посочват кредитни консултанти. Освен това банките все още имат много високи изисквания за кредитиране, което също държи клиентите далеч. Експерти очакват през втората половина на годината това да започне да се променя и да накара повече българи да кандидатстват и теглят заем.

В момента обаче също се наблюдава известно облекчаване на критериите, посочват консултантите. Най-видимо е подобряването в процента на финансиране - ако през 2009 г. в разгара на кризата банките финансираха 70% от покупката на жилище, то вече има и оферти за 90% за монолитно строителство.

Все повече банки са започнали да приемат и служебни бележки от работодателя на клиента за реалния му доход, а не само за осигурителния. Освен това някои от тях признават и доходи от наем само чрез нотариално заверен договор, а не само от данъчно декларирания приход, посочиха кредитните посредници. Наскоро и банкери прогнозираха, че тенденцията на облекчаване на изискванията ще се усети по-силно в края на годината.


31 май 2011 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
банки, недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg