фирми продукти
представяме
работа
 
Депутати ще обсъждат дали да включат "Белене" и нови блокове на "Козлодуй" в енергийната стратегия

Депутати ще обсъждат дали да включат Белене и нови блокове на Козлодуй в енергийната стратегияДепутатите от икономическата комисия към парламента ще дискутират дали изграждането на АЕЦ "Белене" и построяването на нови блокове в "Козлодуй" да фигурира в енергийната стратегия на страната до 2020 г. Преди седмица народните представители си дадоха седем дни, за да направят предложения към деветгодишния план за развитие на българската енергетика.

Документът беше изготвен от министерството на икономиката и приет от Министерски съвет в средата на март, с повече от две години закъснение. Според приетия му вариант новите атомни мощности в "Белене" и "Козлодуй" са заложени в проекта, но при последното му обсъждане се разглеждаше вариантът да бъдат премахнати и единствената ядрена цел да остане удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блокове.

Миналата сряда в икономическата комисия присъстваха представители на бизнеса, които разкритикуваха липсата на мерки и задачи за изпълнението на заложените в плана цели. "Необходимо е да бъде направен анализ на икономическата целесъобразност на стратегията, както и към нея да бъде добавена повече информация за времевия график за изпълнение на заложените цели", каза тогава Калина Трифонова, представител на КРИБ. По думите й е добре към документа да бъдат добавени и пътните карти на заложените в него проекти. "Срокът за тяхното изготвяне може да бъде от три до шест месеца", предлага Трифонова.

След обсъждането икономическият министър Трайчо Трайков обясни, че на практика не е необходимо да бъдат добавени пътни карти към стратегията, защото всеки проект, включен в нея, има такива. "Настоящата енергийна стратегия на България е написана след уникален процес, по начин, който досега не е практикуван. Заложените цели в нея не могат да противоречат на това, към което се стреми светът - сигурност, енергийна ефективност и конкурентоспособност на доставките", представи документа икономическият министър Трайчо Трайков. Текстът беше високо оценен и от бившия икономически министър Петър Димитров, който обаче обяви, че без мерки най-вероятно заложените цели ще останат само на хартия.


11 май 2011 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
АЕЦ Белене, енергийни проекти, енергийна стратегия


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg