фирми продукти
представяме
работа
 
Облекчена наказателна лихва влиза в промоциите на банките

Облекчена наказателна лихва влиза в промоциите на банкитеЛипсата на такса за предсрочно погасяване при жилищните кредити зае предни позиции в рекламите на банките заедно с предложенията за по-ниски лихви. Това е едно от новите условия, целта на което е да направи предложението по-атрактивно за клиента. Рекламирането на тази част от ценовите условия поставя акцент върху въпрос, станал актуален в последно време за потребителите.

Вниманието се насочва към премахването или намалението на дразнещата клиента такса, по-известна като наказателна лихва. Това обаче важи само при промоционални оферти за новоотпускани заеми за клиенти, които са одобрени за конкретния продукт в периода на промоцията.

Така неизменна част от рекламата за жилищен кредит отскоро са условия като "Без такса при предсрочно погасяване със собствени средства", "Без такса предсрочно погасяване след третата година", "без такса за предсрочно погасяване** (**Важи при предсрочно погасяване със собствени средства при искания за кредит, подадени до 30.04.2011 г.), "50% отстъпка от таксата за предсрочно погасяване.

Така тя се намалява до 2.5% за първите 5 години, след което такава такса няма", "Нова, по-ниска такса за предсрочно погасяване със собствени средства след изтичане на фиксирания период – 3%".

Вкарването на това облекчение в ценовите условия на офертите на банките дойде в променената среда на кризата. При намалените доходи, увеличените лихви и нарастващите просрочия по кредити в последните две години въпросът с лихвите и таксите доби актуалност.

Появиха се и законопроекти за премахване или намаляване на таксата за предсрочно погасяване. У нас тя е между 3% и 5% в зависимост в коя година от срока на кредита се прави предсрочното погасяване. При потребителските заеми ситуацията е по-различна, тъй като там размерът на таксата е регламентиран законово, което стана след приемането на европейска директива за потребителския кредит.

След дългогодишни несполучливи опити за създаването на единни европейски правила в областта на ипотечното кредитиране преди дни ЕК излезе с предложение на директива за жилищните кредити. Там обаче въпросът с таксата за предсрочно погасяване не е уреден както при потребителските - еднакви правила за всички държави членки, а е оставен да се решава на местно ниво.

Тоест дали ще има такава такса или не, в какъв размер и при какви точно условия ще се прилага, ако я има, ще се определя самостоятелно от отделните държави в ЕС. Изискванията на проектодирективата се простират до това, че "държавите членки гарантират, че потребителят има законово или договорно право да погаси задълженията си по даден договор за кредит преди изтичането на срока на този договор". Посочва се само, че условията за предсрочното погасяване не бива да го "оскъпяват твърде много".


6 април 2011 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
банки, недвижими имоти, ипотеки, жилищни заеми, ипотечни кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg