фирми продукти
представяме
работа
 
Половината от родната дървесина отива за мебели

Половината от родната дървесина отива за мебелиПоловината от мебелите, произведени у нас, не се декларират и по този начин се укриват доходи, това обяви вчера председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Калин Симеонов. Големите мебелни фирми срещат огромни затруднения заради нелоялната конкуренция на дърводелците, които работят в гаражите си.

Складовете на легалните производители пък са пълни със залежала стока, стана ясно при откриването на изложението "Светът на мебелите" в Интер Експо Център. В магазините все още се продават мебели, произведени преди началото на кризата. Най-голямата конкуренция на родните производители обаче остават евтините китайски мебели. Азиатското производство обаче е на добра цена и със сравнително добро качество. Силна е конкуренцията и от Полша и Румъния. Част от нашите производители губят битката с евтините китайски маси и столове, затова се насочват към по-висок ценови клас, който е приоритет на българите с по-големи възможности, допълни Симеонов. Характерно за нашия пазар е, че в голямата си част българите се обзавеждат по поръчка, след като огледат всички възможни цени.

Преди кризата през 2007-2008 г. заетите в дървообработващата и мебелната промишленост са били около 49 200 души, а сега са 44 000-45 000, каза Калин Симеонов. Тази година се очаква 10% ръст в износа на дървесината. От камарата обаче прогнозират спад в производството на мебели в сравнение с миналата година със 7%. Това все пак е далеч под миналогодишния от цели 60 на сто. Цените са на ръба, коментират от бранша.

В България се добиват годишно около 4 млн. куб. метра дървесина, като от тях по-малко от 1 млн. се използват в мебелно производство, каза пък зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Приходите от дърводобив от държавните гори за тази година ще достигнат около 60 млн. лв. Според него новият закон за горите ще създаде вътрешен контрол сред производителите на мебели, които трябва да използват в производството си само дървесина с легален произход.


28 октомври 2010 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
мебели, дървесина, дървообработваща промишленост, мебелна промишленост, производители на мебели


още от категорията мебели

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg