фирми продукти
представяме
работа
 
SPA и музей в Централна баня до 2 години

SPA и музей в Централна баня до 2 годиниЦентралната минерална баня ще се превърне в музей, SPA и рехабилитационен център най-много след две години. За довършването на изложбените зали Столичната община ще заложи 6 млн. лева в бюджет 2011, а за изграждането на лечебния комплекс ще се търси частен инвеститор.

"До 10 дни в комисиите на Столичния общински съвет ще бъде внесено предложение за отдаване на банята на концесия. Подготвят се няколко варианта, но най-вероятно концесията ще бъде за 30 години, в продължение на които инвеститорът ще плаща такса от най-много 200 000 евро годишно. Концесионерът няма да има право да променя фасадата на сградата, тъй като тя е паметник на културата", обясни зам.-кметът по строителството и инвестициите на Столичната община Ирина Савина.

Това ще бъде поредният опит за пускане на Централната минерална баня на концесия. През 2008 г. кметството търсеше фирма, която да изгради лечебен център, в който да се правят 22 процедури с минерална вода, и модерен SPA комплекс в част от сградата. В замяна на това инвеститорът щеше да прибира печалбата от клиенти 20 години, а общината - такса от 400 000 лева на година. Кандидати обаче не се появиха. През миналата есен кметството планираше да обяви конкурс с по-облекчени условия, но процедура не бе стартирана.

"Надяваме се сега да има кандидати, тъй като в кризата изграждането на комплекса ще струва по-малко. Ако през пролетта на 2008 г. инвестицията се изчисляваше на над 9 млн. лева, сега ще са необходими най-много 7 млн. лв.", коментираха от "Московска" 33. Част от общинарите дори са склонни да намалят концесионната такса, само и само да се появи кандидат, който да ремонтира сградата.

"Очаквам процедурата за концесия да бъде обявена в края на ноември, тъй като са необходими и анализи на Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите и Министерството на отбраната. Реално изпълнителят може да бъде избран през април и да започне работа веднага след сключването на договора. За изграждането на лечебния и SPA комплекс е нужна година и половина", обясни още Савина. Така на практика рехабилитационният център може да отвори врати през есента на 2012 г. Музеят обаче ще бъде готов по-рано, категорични са от общинското предприятие "Стара София". За завършването на изложбените зали са необходими най-много 15 месеца. Работата по тях е стартирала през 2004 година.


11 октомври 2010 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
Централна минерална баня, концесия, Столична община, СО


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg