фирми продукти
представяме
работа
 
Ръстът на проблемните заеми се забавя

Ръстът на проблемните заеми се забавяПочти 6.4 млрд. лв. са вече лошите и преструктурирани кредити в банковата система, сочи паричната статистика на Българска народна банка (БНБ) за август. Месечният им темп на нарастване е по-малък в сравнение с предходните месеци. В същото време обаче данните сочат свиване на кредитния портфейл през месеца.

С 3.2% повече са кредитите, които са необслужвани (просрочия над 90 дни), на загуба (просрочия над 180 дни) и преструктурирани към края на август 2010 г. спрямо месец по-рано. Така размерът им достига 6.39 млрд. лв. при общ портфейл от кредити (без овърдрафти) 38.9 млрд. лв., или 16.46% от тях.

През юли статистиката на БНБ показа засилване на темпа, с който растат проблемните кредити в системата. Тогава месечното изменение беше 5.7%, а през юни - 5%. По-бавното нарастване на лошите и преструктурираните кредити е факт във всички сегменти, особено при заемите за бизнеса. Миналия месец там увеличението беше със 7.36% до 3.6 млрд. лв. През август размерът им е 3.74 млрд. лв., което е ръст от 3.92 на сто. На годишна база темпът също се забавя. Спрямо август 2009 г. ръстът в проблемните кредити е 132.7%, докато спрямо юли 2009 г. беше почти 150%.

След като няколко поредни месеца кредитният портфейл на банките отбелязваше незначителни ръстове, през август той вече се свива. Размерът му е с 276 млн. лв. по-малък спрямо юли до 50.56 млрд. лв. Данните сочат, че намалението се дължи изцяло на кредитите за нефинансовите предприятия - заемите за домакинствата и финансовите институции растат през месеца, макар и с малко.

Паричната статистика не показва общо класифицираните рискови експозиции, нито конкретно дела на необслужваните (с просрочие над 90 дни), уточняват от БНБ. За тази цел се използват тримесечните надзорни данни на централната банка. Участници на пазара коментираха, че свиването на портфейла е прекалено малко, за да се правят каквито и да било изводи. Според тях една от възможните причини може да бъде, че бизнесът намалява степента си на задлъжнялост заради все още лошите икономически условия.

На практика по-малкият размер на кредитите през август може да се обясни и с повече погашения по съществуващите кредити, отколкото новоотпуснати, както и с настъпване на падежи на повече от тях. В рамките на една година това е четвъртото месечно свиване на портфейла след декември 2009 г., януари и март през тази. То обаче е и най-голямото - 0.55%. Намалението конкретно в бизнес заемите е с 300 млн. лв. По-малко са и потребителските заеми - с 8 млн. лв. до 7.656 млрд. лв. Жилищните кредити пък растат през месеца с 0.34%.


28 септември 2010 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
банки, жилищни кредити, фирмени заеми, ипотеки


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg