фирми продукти
представяме
работа
 
Отчуждават имоти за пътища към затворени плажове

Отчуждават имоти за пътища към затворени плажовеДържавата ще отчуждава части от имоти, върнати с реституция, които пречат на свободния безплатен достъп до плажовете. Това заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Целта е да се отстрани този проблем в районите, където земята е реституирана по начин, по който плажната ивица е изцяло заобиколена от частни имоти. Интерес към концесионирането на такива плажове няма, защото летовниците трябва да бъдат спускани с хеликоптер или да пристигат по море, аргументира се министърът.

Най-сериозни са проблемите с достъпа до къмпинг "Русалка", вили "Чайка" в Балчик, "Чайка Журналист", "Равда НСА", къмпинг "Ахелой", къмпинг "Делфин". Изграждането на нови пътища няма да е евтино, поясниха експертите на ведомството, защото освен средства за самия път, трябва да бъде платено и на собствениците на местата за отчуждаването, а терените са предимно на първа линия и още оттук цената става висока. В подобни ситуации своята отговорност трябва да поемат и общините, тъй като те са пряко заинтересувани да получават приходи от концесията на съответните плажни ивици, каза още строителният министър.

Промени трябва да настъпят и на плажовете, които са предназначени за гости на хотели, отседнали с пакети на all inclusive и при тях също 50% от плажната територия трябва да бъде за безплатен достъп. Друга цел на регионалното министерство е превръщането на всички останали дюни у нас от публична държавна собственост в изключителна държавна собственост. С промяна в закона за Черноморското крайбрежие от 2008 г. е станала възможна продажбата на част от дюните. Предстои да поправим тази грешка, допълни Плевнелиев.

Според него вече е заявен интерес от инвеститори за изграждане на изкуствени плажове, които да са в акваторията на курортни градчета с малка плажна ивица. Такива плажове няма да са частна собственост, а според размера на инвестицията може да бъдат предоставени за ползване за определен период от време, но ще останат изключителна държавна собственост. Според експерти на регионалното министерство всички консултации за промените в Закона за Черноморското крайбрежие ще продължат до началото на ноември, а в края на същия месец новите текстове в закона трябва да влязат за обсъждане в МС.


17 септември 2010 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
МРРБ, отчуждаване на имоти, терени, пътно строителство, инвеститори


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg