фирми продукти
представяме
работа
 
Европроектите за над 2 млн. лв. - с облекчения като първи клас инвеститори

Европроектите за над 2 млн. лв. - с облекчения като първи клас инвеститориЕвропроектите за над 2 млн. лв. трябва да ползват облекчения като първи клас инвеститори. Това поиска министърът на еврофондовете Томислав Дончев от депутатите по време на обсъждане на доклада за усвояване на средствата от ЕС за първата половина на 2010 г. За целта ще е необходима минимална редакция на текст от Закона за насърчаване на инвестициите, като ефектът от това ще е два пъти по-бързо административно обслужване, посочи Дончев.

Освен ускорено обслужване инвеститорите първи клас получават право да закупят държавни имоти без търг и конкурс, както и на държавна помощ за изграждане на инфраструктура към обектите им.
Бъдещата промяна в закона обаче ще се отнася само за инвестиционни проекти, финансирани по оперативните програми "Регионално развитие", "Транспорт" и "Околна среда". От нея ще могат да се възползват общините, агенция "Пътна инфраструктура", Национална компания "Железопътна инфраструктура", както и институциите, свързани с морския и речния транспорт.

Първостепенна задача на парламента през този сезон трябва да бъде приемането на нов Закон за обществените поръчки (ЗОП), който да е ясен за всички, каза министър Дончев. Европейската комисия също настоява България да синхронизира ЗОП с европейските правила, а премиерът Бойко Борисов през юли обеща такъв закон да е факт до три месеца. Но според депутати от ГЕРБ това може да се случи най-рано до юни 2011 г. В момента над 80% от европейските проекти се изпълняват, като се прилагат правилата по ЗОП, посочи Дончев.

Парламентът предвижда да се приеме Закон за европейските средства, който да бъде в посока на опростяване и ускоряване на процедурите по усвояване на евросредствата, каза Моника Панайотова, председател на парламентарната комисия по еврофондовете. Тя отчете ръст от 1% на 7% на разплатените евросредства и от 10% на 34% на договорените за една година.

Средно на седмица плащаме по около 10 млн. лв. по оперативните програми, а за последната на август са платени над 34 млн. лв., каза министър Дончев. Според него това показва, че има устойчива тенденция в ръста на плащанията към бенефициентите. Истината не е толкова розова, защото на 1340-ия ден, откакто България е член на ЕС, са договорени само 34.5% от над 8 млрд. евро, а за договаряне ни остават още 1217 дни (до края на 2013 г., когато приключва сегашният бюджет на ЕС - бел. ред.), твърди депутатът Димчо Михалевски от БСП. Според него, за да усвоим всичките средства, ще ни е необходимо да плащаме не по 11 млн. евро месечно, а по 113 млн. евро.

Любен Татарски от ГЕРБ призова да се направят промени в нормативната уредба, с които да се гарантира равен достъп и справедлив подход спрямо всички общини. В момента общините с население от 10 хил. до 25 хил. души нямат възможност да кандидатстват с проекти по европрограмите, каза Татарски. Дебатът за финансирането на общините е по-широк, защото има противопоставяне между големи и средни и т.н. и тези проблеми трябва да намерят решение, отговори министър Дончев.


2 септември 2010 - в. Дневник




Няма коментари


ключови думи
инвеститори, европроекти, инвестиционни проекти, инфраструктура, обществени поръчки, ЗОП


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg