фирми продукти
представяме
работа
 
Ипотечните заеми в евро поскъпват

Ипотечните заеми в евро поскъпватЛихвите по жилищните ипотечни кредити през миналия месец са се увеличили, показват данните от лихвената статистика на БНБ. Повишението при този тип заеми е и за двете основни валути, в които се отпускат те - левове и евро.

Увеличение на месечна база има и на лихвите по потребителски кредити в евро, което обаче е незначително (с 0.08 процентни пункта). Намаление има единствено при кредитите за потребление в левове (до 12.67%). Така нивото на ефективната годишна лихва по жилищни заеми средно за пазара през юни е била 9.08% в левове, а в евро - 8.51%.

От началото на годината лихвите по ипотечните заеми в евро не показват кой знае каква устойчивост за намаление или увеличение. В общи линии всеки месец се наблюдава движение в едната или в другата посока. При левовите има по-изразена посока на понижение на нивата. На годишна база те също намаляват от 10.39%, докато преди една година средната за пазара лихва по ипотечните кредити в евро е била точно толкова, колкото и през юни тази година.

Влияние за поскъпването на евровите заеми има обезценяването на общата европейска валута, коментират банкери. Още през миналата година, когато депозитната война започна да отшумява, те изразиха желанието си за намаляване освен на лихвите по депозити и на тези по кредити. Банкерите допълват обаче и че за това е необходимо подобряване на икономическата обстановка като цяло, което ще доведе до намаляване както на индивидуалния риск на клиентите, така и в икономиката.

В същото време лихвите по срочните депозити са паднали до нивата от есента на 2008 г. преди големия бум на депозитната война - и в левове, и в евро. През юни те са съответно 6% и 5% ефективен годишен лихвен процент средно за пазара. Сравнено на годишна база, намалението на лихвите по депозитите е два пъти по-бързо от това на кредитите. Лихвите по левовите депозити падат с 26% за една година, евровите - с 23%.

В същото време лихвите по левовите жилищни заеми спадат с 12%, а тези в евро дори не намаляват. При фирмените заеми в евро спадът е три пъти по-голям - за депозитите с 28%, а за кредити с 8%. При фирмените заеми през юни се наблюдава намаление в лихвата за тези в евро, докато тази по левовите се задържа на нивото си от предходния месец - съответно 7.97% и 9.23%. На годишна база има намаление и в двете валути.


28 юли 2010 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
банки, жилищни кредити, фирмени кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg