фирми продукти
представяме
работа
 
Според проекта за енергийна стратегия: България иска всичко, но не е ясно как ще го постигне

Според проекта за енергийна стратегия: България иска всичко, но не е ясно как ще го постигнеСлед почти едногодишно очакване Министерството на икономиката, енергетика и туризма публикува на сайта си проект на енергийната стратегия на България за следващите 10 години. Според него страната залага на досега известните цели - енергийна сигурност, намаляване на вредните емисии, увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници, повишаване на енергийната ефективност и постигане на независимо регулиран и конкурентен пазар. Никъде в документа обаче не пише по какъв начин ще бъдат постигнати поставените цели и как ще става финансирането. Стратегията, която трябва да бъде приета от правителството, залага на развитие на атомната енергетика, газоразпределителните мрежи, геоложки проучвания и др.

Основните проблеми пред България са високата енергийна зависимост, защото в момента страната осигурява 70% от брутното си потребление на ресурси от Русия, липсата на достатъчно развита битова газификация и необходимостта от екологосъобразно развитие. В кратко време трябва да се създаде и енергийна борса в страната, чрез която да се постигне прозрачно ценообразуване.

От газовите проекти единственият описан като приоритет е "Южен газов коридор", част от който е "Набуко" и връзката между Гърция и Италия. "Ще положим максимални усилия за изграждане на реверсивни връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния и ще се търсят възможности както за разширение на съществуващото газово хранилище в Чирен, така и за изграждане на едно или повече нови хранилища", обещават от икономическото министерство.

Сред средносрочните цели на страната, които са заложени за изпълнение до 2013 г., е вписан строежът на втората атомна централа в България - "Белене". Условието е тя да бъде изградена с пари на чужди инвеститори. В по-дългосрочен план е удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", чиято акредитация изтича през 2017 г. и 2018 г. Като приоритет остава и запазване на централизираното топлоснабдяване.

Според плана на икономическото министерство държавата ще балансира непостоянната електрическа енергия, произведена от вятърни централи, със създаването на нови газови мощности. Място в стратегията, която е с обем 38 страници, заема дисциплинирането на процеса на присъединяване на производители на електрическа енергия от ВЕИ.

Това ще стане чрез въвеждане на изискване за банкова гаранция от страна на инвеститора, дължима при заявяване и неизграждане на съответната мощност, съчетана със завишаване на санкциите за електроразпределителните и преносни дружества.

В тази връзка се предвижда и конкретна процедура за подбор по предварително зададени технически и финансови критерии. Това са част от промените, които ще бъдат заложени в бъдещия закон за възобновяемите енергийни източници, който трябва да бъде готов до края на годината.


25 юни 2010 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
енергийни проекти, енергийна ефективност, газификация, възобновяеми енергийни източници, ВЕИ


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg