фирми продукти
представяме
работа
 
БСК: Задължението да се купуват емисии ще удвои цената на тока до 10 години

БСК: Задължението да се купуват емисии ще удвои цената на тока до 10 годиниПреференциалните цени за изкупуване на ток от слънчеви и вятърни централи, както и квотите за парникови емисии, които ще трябва да купуват ТЕЦ-овете от 2013 г., ще оскъпят двойно електричеството за бита до 2020 г.

Решение за това може да се търси в развитие на стимулите за потребителите на екоенергия, а не само на инвеститорите. Това е една от прогнозите в доклада на Българската стопанска камара (БСК) "Икономика на нисковъглеродната енергетика", който беше представен във вторник.

Само заради емисиите на въглероден диоксид цената на тока от въглищни централи ще се увеличи с 22.5 лв./мВтч, съобщи Люлин Радулов, един от авторите на анализа. Според него разходите на централите за закупуване на квоти за европейската търговия с парникови емисии ще скочат от 270 млн. лв. през 2013 г. на 900 млн. през 2020 г., което ще доведе до поскъпване на тока за промишлеността и домакинствата. По думите на експерта повишението на цената ще дойде и от стимулирането на мощностите на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Съвсем скоро предстои новият Закон за възобновяемите енергийни източници и биогоривата да бъде подложен на обществено обсъждане, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. Министерството в момента работи и по новата енергийна стратегия на България, която трябва да е готова през лятото. Трайков отказа подробности по проектозакона.

В момента одобрената от енергийния регулатор (ДКЕВР) стойност на добавката за зелена енергия е 2.12 лева за мегаватчас, което според анализа на БСК означава, че през 2009 г. потребителите на ток са подкрепили развитието на отрасъла на възобновяемата енергия с 82 млн. лв.

Освен за намаляване на емисиите трябва да говорим и за подобряване на конкурентоспособността на България, отбеляза Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Изчисления на ведомството показват, че енергийната ефективност на България може да се подобри с не повече от 28%, въпреки че енергоемкостта на България в момента е с около 40% над средноевропейската. Причината е, че след определен момент инвестициите в енергоспестяване не са икономически обосновани.


5 май 2010 - в. Дневник
19 май 2010 20:00 | без
От: Васо
2020 година... До тогава всеки сам щ еси произвежда електричеството и ще има излишък за да продава на НЕК. Тези от БСК да не плашат с торбалан хората. Май те трябва да се страхуват.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
електроенергия, парникови емисии, екоенергия, ВЕИ, слънчеви централи, вятърни централи, енергоспестяване, енергийна ефективност


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg