фирми продукти
представяме
работа
 
Слабият пазар на апартаменти сви търсенето на парцели

Слабият пазар на апартаменти сви търсенето на парцелиСлабият пазар на жилища в столицата продължава да свива пазара на терени и води до спад на средните офертни цени в повечето зони, където допреди 2 години кипеше усилено строителство. В 4 от тези квартали за последните 6 месеца има спад от над 16 процента, сочи статистиката на сайт за недвижими имоти.

За периода от октомври до март в "Дървеница" е отчетено най-голямо поевтиняване от 25%. Сега най-евтиният терен за застрояване в тази част на столицата се оферира за 95 000 евро. Имотът е с площ от 1350 квадрата и разрешена плътност на застрояване от 25 на сто. Най-много пари - 5 млн. евро, се искат за терен за промишлено строителство с площ 13 000 квадрата.

В близките квартали "Младост" 1 и 4 и "Малинова долина" за последните 6 месеца средните офертни цени са в застой или бележат много малко снижение, сочи още статистиката. Същото важи и за "Манастирски ливади" в полите на Витоша.

В последната част на мегакомплекса "Младост" офертите са от 53 до умопомрачителните 2589 евро за квадрат. Последната оферта е за парцел от 6951 кв. м с обявена цена от 18 млн. евро. Имотът е с плътност на застрояване 40%. Най-евтиният парцел в квартала се продава за 70 650 евро. Сходна е конюнктурата и в "Младост 1", където офертите варират от 65 000 до 34,5 млн. евро. Максималната оферта е за парцел от 21 000 кв. м за промишлено строителство.

От кварталите в полите на Витоша "Бъкстон" остава с най-високи цени, сочи още статистиката. За последните 6 месеца средните офертни нива там бележат спад от почти една пета. Сега предложенията варират от почти 300 000 евро за терен от 800 квадрата до 5 млн. евро за имот от 1400 квадрата, с разрешение за изграждане на сграда с РЗП от 6400 кв. м.

18 на сто са по-ниски средните цени в близкия квартал Княжево в сравнение с октомври. Най-евтиният терен за застрояване там се продава за 31 000 евро, а най-скъпият - за 1,197 млн. евро.

В "Манастирски ливади" офертите са в широки граници - от 65 000 до 30 млн. евро. Последната е за имот от 80 000 кв. м в смесена многофункционална зона.

Двайсетина терена в цяла София, отредени за жилищно строителство, се оферират на цена над 5 млн. евро.

Най-голямо предлагане на терени за застрояване има в южните и югоизточните квартали на София, в кв. "Малинова долина", сочи статистиката. Офертите са 130. На второ място с по стотина предложения са други 2 района без добра инфраструктура - кварталите Княжево и "Манастирски ливади". Най-малък брой на офертите - по петнайсетина, са обявени в сегмента в "Младост 1", "Дървеница" и "Бъкстон", но в сравнение с октомври те са с по няколко повече, сочи статистиката.

Според брокери от агенциите за недвижими имоти в София офертите за качествени терени за застрояване на нормални цени са малко. Част от предложенията са за поземлени имоти в регулация с много собственици или парцели, които са с ниски застроителни показатели.


29 март 2010 - в. Монитор




Няма коментари


ключови думи
недвижими имоти, парцели, терени


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg