фирми продукти
представяме
работа
 
Чуждите инвестиции се стопиха наполовина

Чуждите инвестиции се стопиха наполовинаПреките чуждестранни инвестиции през изминалата година са двойно по-малко от предходната 2008 г., става ясно от прессъобщението на БНБ.

В периода януари - декември 2009 г. външни инвеститори са вложили у нас 2,845 млрд. евро, което е под десет на сто от БВП. Предишните 365 дни обаче у нас са влезли 6,549 млрд. евро, това е представлявало една пета от БВП. Преките инвестиции покриват 97,7% от дефицита по текущата сметка. Сериозният спад е характерен за всички страни от региона в условията на тежка криза и се отразява на качеството на инвестициите.

През 2009 г. около 80 на сто от проектите, които са поискали подкрепа от Агенцията за инвестиции, са от сектора на възобновяемите енергийни източници - предимно за ветро- и соларни паркове. Това съобщи шефът на агенцията Стоян Сталев пред агенция "Фокус". Според него през 2010 година чакаме 3.3 млрд. евро чужди инвестиции. През миналата година освен в енергийни проекти има регистриран инвестиционен интерес и към производството на авточасти. Отчетена е динамика в туризма и строителството, въпреки че това е най-засегнатият отрасъл.

Макрорамката у нас е много стабилна и ние имаме най-ниските данъци в Европейския съюз, така че инвеститорите могат да се възползват от тези предимства, ако тяхното производство е насочено към държави, които вече излизат от кризата, каза Сталев.

Български компании са инвестирали в чужбина едва 134,5 млн. евро, като през 2008 г. вложенията в странство са надхвърляли 485 млн. лева.


16 февруари 2010 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
инвестиции, чуждестранни инвестиции, инвеститори, енергийни проекти, ВЕИ, строителство


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg