фирми продукти
представяме
работа
 
Фирмени и жилищни кредити с над 30% ръст на просрочията за месец

Фирмени и жилищни кредити с над 30% ръст на просрочията за месецПросрочията по кредити през изминалия месец нарастват с най-висок темп при бизнес и жилищните ипотечни заеми, показват данните на БНБ. С най-висок ръст на месечна база (юни спрямо май) са лошите и преструктурирани (с просрочия или класифицирани като загуба) заеми в сегмента на жилищното кредитиране - 37.5%. След тях се нареждат просрочията по корпоративни заеми - 30.5%. При потребителските кредити тези със забавяне в плащането се увеличават с 18.7 на сто. Заемите за покупка на жилище остават с най-висок темп на нарастване на просрочията през изминалите шест месеца с изключение на февруари, когато неплащането по фирмените кредити се увеличи с 33% на месечна база. Към края на юни обемите на лоши и преструктурирани в трите сегмента достигат 1.258 млрд. лв. за корпоративни кредити, 549.7 млн. лв. при потребителските и 386 млн. лв. при жилищните, а в категорията "други кредити" са 98.2 млн. лв.

Общият дял на проблемните заеми от кредитния портфейл на банковата система е 4.6% към полугодието. Добре е да се има предвид именно делът на просрочията в общия обем на отпуснатите заеми, тъй като на фона на все по-намаляващи темпове на растеж на кредита е нормално темпът на ръст на проблемните заеми да бъде по-висок. Година по-рано - към края на юни 2008 г., делът на проблемните заеми е бил 2.2% от всички отпуснати. Миналата година по това време обаче кредитният ръст беше 59.7%, а сега е 11.8%. Друг съществен факт е нарастването на капитала в банковата система, който формира допълнителни буфери именно за абсорбиране на неблагоприятни ефекти от влошаване на качеството на портфейлите. Собственият капитал е източник на покриване на загуби, а към края на май (последни данни за баланса на банковата система) капиталът в сектора е 8.7 млрд. лв., като от септември миналата година до май тази година се е увеличил с над 1.1 млрд. лв. Банките се отказаха от изплащане на дивиденти за 2008 г., каквато беше и препоръката на БНБ, като реинвестираха печалбите си в капитала именно за подсилване на буферите в условия на криза.

Общият обем на лошите и преструктурирани кредити към края на полугодието достига 2.292 млрд. лв. В условията на глобална криза е нормално да има промяна в качеството на кредитните портфейли на банките, коментираха експерти. Намаление беше отчетено през март тази година спрямо февруари (от 1.654 млрд. лв. на 1.512 млрд. лв.). Това се дължеше на увеличените срокове при прекласифицирането на заемите с просрочия, които БНБ предприе с нормативни промени. Целта на тези промени беше създаването на по-благоприятни условия за банките и възможност те да проявяват гъвкавост към жизнеспособните си клиенти, които изпитват временни затруднения в усложнената икономическа ситуация, като предоговарят условията по кредити.


24 юли 2009 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
жилищни кредити, ипотечни заеми, жилищно кредитиране, бизнес заеми, фирмени кредити


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg