фирми продукти
представяме
работа
 
Юни - месецът с най-ниска активност на банките на пазара на ипотечни кредити

Юни - месецът с най-ниска активност на банките на пазара на ипотечни кредитиКраткото описание на месец юни може да бъде обединено под продължаващия интерес на банките към депозитите и по-малко към кредитите. И двете тенденции се потвърждават за пореден месец, като липсата на активност при ипотечните заеми е особено забележима през изминалия месец. Активност през месеца показаха застрахователните компании. Водени от конкурентната борба, те бяха принудени да смекчат условията по някои от продуктите, които предлагат.

Срочни депозити
Въпреки че повечето промоционални предложения на банките по срочни депозити бяха с краен срок 30.06.2009 г., трезорите и този път не останаха пасивни и отново пролича стремежът им за привличане на ресурс. Банките въведоха редица нови предложения, като се наблюдава превес на депозити, съставени от няколко лихвени периода, при които предоставяната годишна лихва нараства. При не всички предложения обаче лихвата се капитализира в края на договорения лихвен период, което оказва влияние върху крайния резултат от вложението. Друга тенденция, която се забеляза през месец юни, е, че банките продължиха да подобряват офертите си по срочни депозити в щатски долари. До момента депозитите в тази валута бяха пренабрегвани и банките въвеждаха промоции, касаещи предимно депозити в BGN и EUR. През последните два месеца обаче голяма част от трезорите стартираха нови промоционални оферти в USD.

Потребителски кредити
Разнообразни корекции при малко на брой банки е краткото описание на месец юни. Лятното настроение, а именно ниската активност на банките по отношение на кредитирането ясно се забелязва. По обясними причини, за разлика от минали години, сега не станахме свидетели на първите летни промоции за годината. Кредитирането е все така свито, както и активността на банките. С няколко покачени лихви и коригирани такси измина средата на годината. Изтече и една промоция, с което промените при потребителските заеми приключиха за този месец.

Жилищни и ипотечни кредити
Месец юни не бе белязан с особени промени в сферата на ипотечните и жилищни кредити. С малкият брой корекции юни се оформи като един от най-нединамичните месеци не само за тази година дотук, но и за последната поне една година. Възможностите на банките да предложат нещо ново и атрактивно са на практика нулеви в условията на финансовата криза в момента. Принудени от статуквото, единствените промени, които предприемат, са коригиране на лихвите и таксите и за жалост преимуществено в посока нагоре. През изминалия месец корекциите от този характер не бяха големи, но все пак бяха с негативна насоченост.

Индекси МОИТЕ ПАРИ
Липсата на динамика на пазара на ипотечни кредити съвсем точно се прехвърли и върху показателите, измерващи именно нея. Следвайки лятното спокойствие, индексите също отчитат слаби колебания в стойностите си. Настоящите им размери показват състояние, което достатъчно дълго време не се беше забелязвало. Стойностите им през юни са само с 2 базисни пункта по-високи от тези през май. На практика това е застой. Толкова малка разлика може да бъде пренебрегната и да се отчете застоя в поскъпването на кредитите, който отдавна очакваме. Традиционно летните месеци се свързват с периода на летните промоции. За жалост тази година все още такива предложения няма в такова изобилие, каквото бяхме свикнали да отчитаме 3-4 години по-рано. Причините са ясни и няма да бъдат коментирани.

Наблюденията показват, че всеки месец юни, откакто се изчисляват индексите, те нарастват спрямо предходния месец. Следвайки тази логика, отчетеният през юни 2009 г. застой по-скоро може да се отчете като положителен резултат. Големият въпрос обаче наистина е дали това ще е повратната точка в тенденцията или това е обичайната слаба лятна активност. Лятото е в самото си начало и да се посочват летните отпуски за причина за застоя все още е рано. Причините според МОИТЕ ПАРИ са по-скоро икономически, а именно използваните от банките, вече в голяма част, възможности за борба с кризата. Продължаваме да се надяваме, че цените на заемите вече са достигнали своя пик и следва застой, а след това защо не и поевтиняване. Застоя през юни може да се окаже този повратен момент и се надяваме това да е една положителна прогноза, която ще се сбъдне.


10 юли 2009 - Моите пари
Няма коментари


ключови думи
Моите пари, ипотечни кредити, жилищни кредити, банки


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg