фирми продукти
представяме
работа
 
Обемът на новите ипотеки се сви двойно само за месец

Обемът на новите ипотеки се сви двойно само за месецЛихвите по депозитите продължават нагоре и в началото на тази година, а домакинствата и бизнесът все повече предпочитат да теглят заеми в евро. Това показва лихвената статистика на БНБ към края на януари.
Средната годишна лихва по новопривлечените депозити на домакинствата в левове достига 8.14% при 8.03% за декември. С 20 базисни пункта по-изгодни спрямо декември са потребителските депозити в евро, за които средната лихва вече е 6.3%. Средната годишна лихва по корпоративните депозити в евро вече надхвърля 5% в началото на годината, докато ставката по бизнес депозитите в левове спада.

Двойно намалява размерът на новите ипотеки за януари спрямо декември. При жилищните заеми в левове свиването е над 54% до 15.6 млн. лв., а при тези в евро спадът е почти 60 на сто до 51 млн. лв. Средната лихва по ипотеките в левове вече е 10.49%, а за заемите в евро се покачва до 8.6%.

Обемът на новите корпоративни кредити в левове за януари е малко повече от 99 млн. лв., което е свиване с над 50% спрямо паричния им размер за декември. С над 15% на месечна база до 64 млн. лв. намалява обемът на новораздадените потребителски кредити в левове. На годишна база спадът е почти 82%. В същото време месечния ръст в обема на корпоративните кредити в евро е повече от 15% до 584 млн. лв., а размерът на договорените в евро потребителските заеми набъбва с 8.6% до 49 млн. лв.
И докато средната годишна лихва по потребителските кредити в левове продължава да расте и през януари и достига 12.42%, при корпоративните заеми ставката намалява с 0.7% спрямо декември до 10.48 на сто. За кредитите в евро лихвите единодушно продължават нагоре - за потребителските заеми тя се покачва от 11.03% през декември до 11.3% през януари, а за корпоративните - от 8.31% в края на годината до 8.32% за януари.


27 февруари 2009 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
потребителски кредити, депозити, корпоративни заеми, жилищни заеми, ипотеки


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg