фирми продукти
представяме
работа
 
Лихвите по жилищните заеми в левове станаха над 10%

жилищни кредитиПрез изминалата година най-голямо е било повишението при лихвите по жилищните ипотечни заеми в левове - това показват данните на БНБ за ноември 2008 г. И на годишна, и на месечна база нарастването им е най-високо в сравнение с потребителските и фирмените кредити. Покачването на лихвите по този тип заеми се отразява и в по-голямо нарастване на годишния процент на разходите (ГПР, който включва лихвата, такси и комисиони, свързани с обслужването на заема) по тях в сравнение с повишението на ГПР при потребителските кредити. Така лихвата по жилищни ипотечни кредити мина 10% - такива бяха лихвените нива по този тип заеми допреди кредитния бум от последните три-четири години. Прогнозите на банкери са, че лихвите няма да падат. През месец ноември миналата година средният лихвен процент по жилищните кредити в левове достига 10.48%, като за една година се увеличава с 2.49 процентни пункта. Така ГПР за тези заеми вече е 11.13%, увеличавайки се за една година с 2.40 процентни пункта.

По-евтини остават жилищните ипотеки за домакинствата в евро, като средната лихва при тях през ноември е била 8.91%, увеличавайки се с 1.56 процентни пункта за една година. Годишният им процент на разходите е 9.54%, нараствайки с 1.53 процентни пункта. Средно лихвата по кредитите за потребление в левове през месец ноември е била 12.41%, увеличавайки се с 2.34% спрямо ноември на предходната година.

Поскъпване се наблюдава и при фирмените заеми над 1 млн. евро, договорени в левове. Средната лихва при тях за една година се е увеличила с 2.13 процентни пункта до 10.25%, като спрямо октомври 2008 г. обаче намалява с 0.21 процентни пункта. Ако при заемите за домакинствата движението на лихвите е единно и категорично в посока нагоре, при фирмените кредити то е разнопосочно. На годишна база се наблюдава увеличение, но на месечна средните лихви отчитат и намаление - при кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, както и при тези над 1 млн. евро, договорени в левове.

През изминалата година лихвената политика на банките ще се запомни с постепенно и периодично покачване на лихвите по кредитите - тенденция, наложена от последвалите ефекти на глобалната финансова криза, заради която ресурсът намаля и поскъпна.


6 януари 2009 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
жилищни кредити, банки, ипотечни кредити, лихви, кредитни лихви


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg