фирми продукти
представяме
работа
 
Банките - по-строги за ипотечните кредити

БанкиБанките са въвели по-сериозни изисквания към клиентите при отпускането на ипотечни заеми в последните седмици, показва проучване сред кредитни консултанти.

Промените са различни за различните банки и се изразяват в намаляване процента на финансиране при покупката на имот, изискване за по-голямо самоучастие от кредитополучателите или намаляване на съотношението между месечната погасителна вноска и оставащия доход. Някои кредитни институции въвеждат като задължително условие заплатата на клиента да се превежда по сметка в банката.

При ипотечните кредити някои банки са ограничили финансирането до 60-70% от оценката на имота, като само за по-големи градове като София, Варна, Пловдив, Бургас отпусканата сума стига до 80%. До неотдавна имаше кредитни институции, които финансираха на 100%. Освен това голяма част от институциите отпускат пари не спрямо пазарната стойност на имота, а спрямо неговата ликвидационна стойност (която се определя от банката), която е между 15 и 30% по-ниска. Най-голяма е тази разлика при панелните жилища, а най-малка при новите сгради.

Определено изискванията се увеличават и банките много внимателно проверяват всички детайли по кредита, обясняват експерти. Според тях финансовите институции наистина прилагат по-строги изисквания, но това е нормално в условията на глобална криза.

Друга тенденция е одобряването на исканията за ипотечни кредити да се отлага за началото на следващата година. Причина е и малкото оставащо време до коледните и новогодишните празници в сравнение с технологичния период, необходим за одобряването и отпускането на парите по един ипотечен кредит. Прогнозите на специалистите са, че кредитният пазар ще се раздвижи около и след средата на януари.


21 ноември 2008 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
банки, ипотечни кредити, покупка на имот, лихви, кредитен пазар


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg