фирми продукти
представяме
работа
 
Логистичният бизнес в региона ще расте

Логистичният бизнес в региона ще растеПрез следващите пет години бизнесът на логистичните компании в страните от Централна и Източна Европа непрекъснато ще расте и ако в момента този пазар се изчислява на 272.3 млрд. долара, до 2012 г. той ще достигне близо 370 млрд. долара. Това сочи най-новият доклад за развитието на логистиката в страните от региона, сред които е и България, изготвен от консултантската компания "Дейтамонитор" (Datamonitor). Очакваното развитие на пазара още повече ще засили нуждата от модерни логистични центрове в България, които да отговорят на търсенето, което и в момента изпреварва предлагането, коментират представителите на пазара на имоти.

В доклада на компанията за България конкретно се посочва, че страната има добре развита транспортна инфраструктура, в която обаче не е инвестирано достатъчно. Необходимо е пътната инфраструктура да бъде доизградена, морските пристанища и ключовите летища да бъдат модернизирани, посочва документът. Общият извод е, че изоставащата в своето развитие инфраструктура - пътища, пристанища и летища, не може да отговори на нуждите на непрекъснато развиващия се бизнес.

Друга пречка пред бизнеса от подобно естество е липсата на логистични бази, коментират специалисти. Стоките и продукцията не само трудно се транспортират, но след това и тяхното складиране се явява проблем пред голяма част от компаниите в България. Наскоро представители на пазара на имоти обявиха, че дори и в момента търсенето на модерни логистични бази чувствително изпреварва предлагането . Причината е, че високата цена на земята на ключови места прави инвестицията в логистични бази неоправдана.

По данни на Ем Би Ел в момента обемът на съвременните индустриални площи в София е около 1.3 млн. кв.м. Това включва новото строителство и реновираните сгради, от които около 50% са складови площи. Към момента се наблюдава концентрация на съвременни индустриални площи основно в района на летище София, в западно направление (в района на "Обеля", Божурище) и в източно направление (в района на Казичене, Кривина, Елин Пелин).

7 февруари 2008 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
логистични центрове, логистичен бизнес, инвестиции, нарастване, индустриални площи, инфраструктура


още от категорията складове

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg