фирми продукти
представяме
работа
 
Ще слагат на сградите етикети за енергийна ефективност

Ще слагат на сградите етикети за енергийна ефективностЖилищните, обществените сгради и промишлените предприятия от следваща година ще имат етикети за енергийна ефективност, които ще се издават заедно със сертификата за извършени мерки за намаляване на загубите и потреблението на енергия.

Това съобщи доц. Никола Калоянов от Техническия университет в София на конференция за енергийната ефективност и възобновяеми източници. За да бъдат въведени етикетите, ще бъдат променени наредбите за енергийните характеристики, за сертифицирането на сградите и за паспортизацията, след като преди три месеца беше изменен Законът за енергийната ефективност.

В момента сградите могат да получат два вида сертификати - А и Б. Сградите със сертификат А се освобождават от данък 10 години, а с Б - 5 години. Калоянов обясни още, че въвеждането на етикетите е свързано с приемането на европейски стандарт за сертифициране на сградите. При поставянето на етикети от А до Ж ще бъде посочен разходът на енергия в сградата, включително и климатизацията. Етикетите е необходимо да отговорят на нивото на качествен одит на сградите. Енергийният одит се извършва по закон от компании, които са получили регистрация от Агенцията за енергийна ефективност.

Над 5000 общински и държавни сгради и 340 промишлени предприятия подлежат на задължително обследване, сертифициране и обновяване, съобщи председателят на агенцията Таско Ерменков. Вече са обследвани 200, като до края на годината ще бъде завършено обследването на още толкова.

30 октомври 2007 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
обследване на сгради, енергийна ефективност, етикети, потребление на енергия, сертификати, сгради, предприятия


още от категорията топлоизолация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg