фирми продукти
представяме
работа
 
Ще слагат на сградите етикети за енергийна ефективност

Ще слагат на сградите етикети за енергийна ефективностЖилищните, обществените сгради и промишлените предприятия от следваща година ще имат етикети за енергийна ефективност, които ще се издават заедно със сертификата за извършени мерки за намаляване на загубите и потреблението на енергия.

Това съобщи доц. Никола Калоянов от Техническия университет в София на конференция за енергийната ефективност и възобновяеми източници. За да бъдат въведени етикетите, ще бъдат променени наредбите за енергийните характеристики, за сертифицирането на сградите и за паспортизацията, след като преди три месеца беше изменен Законът за енергийната ефективност.

В момента сградите могат да получат два вида сертификати - А и Б. Сградите със сертификат А се освобождават от данък 10 години, а с Б - 5 години. Калоянов обясни още, че въвеждането на етикетите е свързано с приемането на европейски стандарт за сертифициране на сградите. При поставянето на етикети от А до Ж ще бъде посочен разходът на енергия в сградата, включително и климатизацията. Етикетите е необходимо да отговорят на нивото на качествен одит на сградите. Енергийният одит се извършва по закон от компании, които са получили регистрация от Агенцията за енергийна ефективност.

Над 5000 общински и държавни сгради и 340 промишлени предприятия подлежат на задължително обследване, сертифициране и обновяване, съобщи председателят на агенцията Таско Ерменков. Вече са обследвани 200, като до края на годината ще бъде завършено обследването на още толкова.

30 октомври 2007 - в. Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
обследване на сгради, енергийна ефективност, етикети, потребление на енергия, сертификати, сгради, предприятия


още от категорията топлоизолация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg