фирми продукти
представяме
работа
 
Търсенето на строителни машини бележи ръст

Търсенето на строителни машини бележи ръстТърсенето на строителни машини ще продължи да бележи ръст, следвайки развитието в сектора. Към момента няма статистика за общия пазар на строителни машини в България. От тази година "Евростат" (статистическата служба на ЕС) ще включи страната ни в данните си и от следващата ще има по-точна картина. За миналата година продажбите в бранша са за около 400 - 500 хил. лв. по оценка на експерти. Двете големи компании на пазара са реализирали приходи от близо 300 млн. лв. - "Евромаркет груп" за 180 млн. лв., а конкурентът й "Киров" - за над 110 млн. лв.

През следващите три години очаквам продажбите на строителна техника да се удвоят, прогнозира Димитър Илчев, главен мениджър на "Евромаркет груп". Неговите прогнози са за тази година приходите на компанията да достигнат 240 млн. лв., а през 2010 г. да надхвърлят 1 млрд. лв. при условие, че ръстът в строителството се запази. Иван Киров, собственик на едноименната фирма, пък очаква приходи от над 150 млн. лв. за 2007 г. Предвидените от фондовете на ЕС средства в размер на 2.5 млрд. евро за строителство на пътища през следващите седем години ще окажат влияние върху покупката на пътно-строителна техника. Това е и една от основните причини тази година да се пуснат две нови технологии на пазара. Едната е сондата за безизкопно прокарване на кабели и тръби на холандската фирма "Вермеер". Втората е бетонополагащите машини на американската "Гомако". С тях се правят бордюри, канавки, пътни платна, разделителни бетонни мантинели и тротоари със скорост от над 6 метра в минута.

Перспективите са лизингът на машини за строителство да става все по-достъпен за малки и средни предприятия, а условията на лизинга все по-конкурентни. Голямото предимство на лизинга е, че дава възможност на много фирми да използват качествена техника, без да правят големи инвестиции, смятат от сектора. Другата тенденция, която се очертава на пазара, е техника за високо строителство заради зачестилите съобщения за строежи на небостъргачи в София и страната. Засега са продадени само eдинични бройки машини заради високата им цена, която е по силите само на големите строителни компании.

21 август 2007 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
строителни машини, продажби, компании, строителна техника, машини, лизинг, строителство, статистика, Евростат, ЕС


още от категорията строителна механизация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg