фирми продукти
представяме
работа
 
Планират уличното осветление във Варна да се управлява през интернет

Планират уличното осветление във Варна да се управлява през интернетОбщина Варна започва въвеждането на система за автоматизирано управление на уличното осветление в града. Новината бе съобщена на откриването на учебно-изследователска лаборатория "Улично осветление" в Техническия университет във Варна. Лабораторията е минимодел на системата, която ще обхване целия град в близките няколко години.
Най-важният елемент от проекта - изграждането на контролно-информационен център, може да започне още през тази година. Той е на стойност 200 хил. лв. като средствата ще бъдат осигурени от преизпълнението на общинския бюджет. Центърът за управление на системата може да бъде изградена за около 2-3 месеца. Той ще се намира в Техническия университет, който ще поеме ангажимента и за обучението на кадрите, необходими за обслужването му. През следващата година общината ще финансира внедряването на иновационната технология и за уличното осветление по основните пътни артерии - между летището и спирка "Република", както и от квартал "Аспарухово" до "Виница". За изпълнението на тези участъци са необходими 1.7 млн. лв.

Изчисленията показват, че за да бъде обхванат целия град, е нужна инвестиция от 11.5 млн. лв. Въвеждането на системата за автоматизирано управление на уличното осветление ще доведе до икономия на електроенергия между 30 и 50%, точно отчитане на изразходеното количество, намаляване разходите за обслужване с 30 - 40%, както и удължаване живота на лампите с около 30%.
Според специалистите при сегашните цени на тока целият проект ще се изплати за около 7 години. Системата, която Техническият университет предлага, може да се управлява на ниво отделен осветител, като той може да се включва и изключва дистанционно през интернет, да се снижава мощността му, както и да се отчита електроенергията и всички електрически количествени и качествени параметри. Чрез технологията се сигнализира също при повреда на лампа или пусково-регулиращ апарат.

Ефектът се постига чрез оборудването на електрическите касети на лампите с GPRS модем, който прави връзка с доставчика на GSM услуги и се свързва с глобалната мрежа през неговия интернет център. По този начин системата може да бъде управлявана от целия свят. Отделно осветителите трябва да бъдат снабдени със съвременни пускови апарати, лампови и сегментни контролери, електромери и рутери. Сигурността се гарантира чрез дублирането на всички комуникационни канали, осигурени са два независими доставчика на интернет. Ако въпреки това се изгуби връзката с центъра, контролерите продължават да работят по вградена в тях програма, така че дори в този случай няма опасност градът да остане на тъмно.

3 август 2007 - в. Дневник
9 февруари 2010 12:36 | Улично осветление
От: Петър Стоянов
Такъв проект е вече реализиран в Сливен! Там имат изграден кнотролен център и възнможност за пълно управление на осветлението! Проекта е реализиран от Сименс и по техни данни се постига икономия на електричество над 30%! Като се има в предвид че уличното осветлвние е един от най - големите консуматори на ел.енергия в общините, такива проекти наистина са значими за екологията и разходите на общините.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
Варна, улично осветление, осветление, лампи, Технически университет, система за управление


още от категорията системи за контрол и управление

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg