фирми продукти
представяме
работа
 
Строителството формира около 7% от БВП на страната за 2006

Строителството формира около 7% от БВП на страната за 2006

Около 7% ще е делът на строителния сектор в брутния вътрешен продукт на България за 2006 г. Това съобщи при откриването на изложението Българска строителна седмица в София зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, цитиран от пресцентъра на министерството. Той припомни, че на строителния пазар в България присъстват около 11 хил. предприятия с приблизително 150 хил. заети в тях.

През последните години строителният сектор бележи ръст на продукцията в рамките на 12-18%. За 2005 г. продукцията в сектора е 4 млрд. евро. По предварителни данни за 2006 г. се очаква тя да надхвърли 4,5 млрд. евро. Над 90% от предприятията в бранша са с частен капитал, каза Ковачев.

Въпреки силното развитие на отрасъла в него не липсват проблеми - повечето от българските строителни компании не разполагат с нужния финансов ресурс за изпълнение на големи проекти, няма достатъчно квалифицирани кадри, продължава изтичането на опитна работна ръка извън страната, посочи Ковачев.

Според него ролята на държавата за регулиране на бизнеса ще е само в две направления - създаване на необходимата нормативна база и контрол върху строителството. Ковечев припомни, че в края на 2006 г. влезе в сила Закона за централен професионален регистър на физическите и юридическите лица, извършващи строителство и се очаква да се създаде комисията, която ще подготви новата браншова камара.


14 март 2007 - Investor.bg
Няма коментари


ключови думи
строителство, БВП, България, брутен вътрешен продукт


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg