фирми продукти
представяме
работа
 
Със 100 млн. лв. нараснаха ипотечните кредити за тримесечие

Със 100 млн. лв. нараснаха ипотечните кредити за тримесечие

Жилищните кредити продължават да бъдат най-хитови сред всички други видове заеми. Те поддържат и най-високи темпове на годишен растеж от над 70%. За сравнение, останалите финансирания се повишават с около 18 на сто. Доказателство за ръста в интереса към жилищното кредитиране е и фактът, че само в рамките на третото тримесечие на миналата година банките са отпуснали със 100 млн. лв. такива заеми повече в сравнение със същото време на 2005 г. За периода юли - септември кредитните институции са увеличили портфейлите си с тези заеми с 315.5 млн. лв. при 216.1 млн. лв. за същия период на предходната година.

Делът им в общите кредити за домакинства се е увеличил от 32.1% през юни до 34.5 на сто в края на септември, сочат данните на Българската народна банка. Статистиката й за ноември показва, че натрупаните ипотечни кредити вече достигат 3.3 млрд. лв., като в рамките на отминалите 12 месеца те са се увеличили с близо 1.4 млрд. лв. Това означава, че през изминалата 2006 г. банките са отпуснали нови жилищни заеми за над 1.6 млрд. лв. Разликата между последните две числа идва от това, че част от отпуснатите кредити са били погасени, което намалява общата сума на портфейла с ипотечни заеми. Жилищните дългове са дългосрочни (средната им продължителност в момента е около 15 години, но расте бързо), поради което и при тях погашенията не са толкова големи. Освен това и самият портфейл е все още ''млад''.

Една съществена част от върнатите пари по тях се дължи на клиенти, които са искали да спечелят от разликите в лихвите по депозитите и кредитите. Схемата не е сложна. Теглят от банка Х ипотечен заем например за 50 хиляди лева, като се възползват от промоцията 0% за първата година. Слагат парите на едногодишен влог при някоя от банките, които предлагат 6-7% по депозитите. При такава сума могат да договорят и по-благоприятен процент. След първата година те връщат парите на банката, плащат си таксата за предсрочно погасяване и въпреки това отново са на печалба от няколко хиляди лева. Заради подобни схеми някои от институциите вдигнаха тази такса и над 5 на сто. Други обаче освободиха клиентите от плащането й.

Така или иначе все повече домакинства предпочитат да закупуват жилище на кредит. Друга възможност е отдаване под наем на досегашното жилище и покупка на ново на кредит, като с част от наема се изплаща задължението към банката.

Наред с повишението отпуснатите ипотечни заеми расте и броят на необслужваните от тях. Към полугодието на миналата година такива бяха на обща сума около 200 млн. лв. Очаква се данните към края на тази година да не се различават съществено, тъй като БНБ промени една от наредбите си, с което отпадна задължението при неплащане на дори една вноска до 30-ия ден целия кредит да престоява извън графата ''редовни'' поне половин година, дори и да се плаща регулярно.


9 януари 2007 - Dnevnik.bg
Няма коментари


ключови думи
жилищни кредити, ипотечни кредити, имоти, банки


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg