фирми продукти
представяме
работа
 
Връщат 200 евро от кредит за нова дограма и 250 евро за топлоизолация

Връщат 200 евро от кредит за нова дограма и 250 евро за топлоизолация

До 200 евро се връщат от кредит за смяна на дограмата на жилището, взет по Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), финансирана от еврофондовете. За топлоизолация лимитът е до 250 евро, за котли на биомаса, слънчеви колектори и термопомпени системи - до 400 евро. В един проект могат да се включат всички тези компоненти, но тогава максималната сума, която се връща не може да бъде повече от 850 евро. Напр. ако си смените дограмата и си изолирате жилището с фибран, максималната безвъзмездна помощ, която ще бъде върната от кредита е 450 евро. Ако си поставите и високоефективен газов котел, ще ви опростят още 400 евро, но ако сте си взели и слънчев колектор, за него няма да получите отстъпка по кредита, защото лимитът е достигнат.

С преференцията се ползват закупуването на енергоспестяващи прозорци, изолации на стени, покриви и подове, газови котли и други отоплителни уреди, работещи с биомаса, слънчеви колектори за топла вода, охлаждащи и загряващи термопомпени системи. Едно домакинство може да кандидатства за кредит само за едно жилище. Другото важно условие е енергоспестяващото мероприятие да бъде реализирано до 4 месеца след получаването му. Преди да бъде върната сумата от кредита се прави проверка. По правило тя ще е по документи, но избирателно ще се проверява и на място изпълнението на проекта. В сайта на www.reecl.org има информация за фирмите, които са партньори на 6-те банки, участващи във финансирането на проекта - Пощенска банка, Райфайзен банк, ДСК, ОББ, Булбанк и ПроКредит банк. За прозорци и дограми фирмите са 237, за изолации - 88, за печки и котли на биомаса - 11, за слънчеви колектори - 25, за газови котли - 47 и за термопомпени системи - 37. В случай, че подходящите съоръжения и материали са инсталирани и доставени от партньорите на трезорите, банките могат да изплатят средствата по потребителския кредит и безвъзмездната помощ директно на тях, при условие, че са спазени всички изисквания за изпълнение на проектите за енергийна ефективност.

От началото на септември 2005 г. у нас са изтеглени над 15 млн. лв. кредити подмяна на дограмите, изолации и други енерго ефективни мероприятия, съобщи Минчо Бенов, консултант в REECL. В момента се усвояват по около 1 млн. лв. на месец, уточни той.

Към момента има отпуснати около 5600 заема като за тях е върната безвъзмездна помощ над 2,564 млн. лева. Близо 53 % са били инвестирани за смяна на дограми, а над 13% за изолиране на сгради, близо 12% за монтиране на газови котли и инсталации. До този момент делът на слънчевите нагреватели за вода е само 3,4%. Малка част от отпуснатите кредити са комбинирани и с тях се финансират повече от едни проект. Напр. подменят се дограмите, изолира се жилището и се купува съвременна отоплителна инсталация - на газ или биомаса.


20 декември 2006 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
връщат, пари, нова дограма, изолации, топлоизолзация


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg