фирми продукти
представяме
работа
 
Ипотечните заеми отново хит с ръст от 157 млн. лв.

Ипотечните заеми отново хит с ръст от 157 млн. лв.

Заедно с есента е дошло и оживлението около ипотечните заеми. Това показва и статистиката на Българската народна банка за системата като цяло към края на октомври. През месеца жилищните кредити бележат ръст от 5.4%, който е един от най-високите за последните месеци. За сравнение, през август повишението бе 3.5%, а през септември - 4.5 на сто. Последните месеци на годината е времето, в което трябва да привлекат възможно най-много клиенти след лятната суша около отпуските. Тогава институциите трябва да изпълнят бюджета си по отношение на отпуснатите кредити. Ето защо това време е доста подходящо за теглене на заем, най-вече ипотечен. По това време са и най-привлекателните оферти.

През октомври са изтеглени жилищни заеми за близо 157 млн. лв. при 133 млн. лв. през август и 127 млн. лв. през септември. През ноември се очаква ръстът да е още по-сериозен. В рамките на последните дванадесет месеца тези задължения са се увеличили с над 70%, или това в абсолютна сума прави 1.275 млрд. лв. През октомври освен ипотечните силно се увеличават и търговските заеми. Банките са отпуснали 319 млн. лв., по-голямата част от които в евро. За една година предоставените на фирми финансирания се увеличават с 2 млрд. лв. В същото време потребителските заеми намаляват, като свиването е с 1%. Твърде вероятно причина за това е и все още продължаващата (макар и със затихващи темпове) продажба на заеми.

Като цяло кредитният портфейл на банките за последните дванадесет месеца се увеличава с 22.6%, или с 3.8 млрд. лв., което е в рамките на предписанията на БНБ за плавен кредитен ръст. Друга ясно изразена тенденция на банковия пазар е непрекъснато растящият дял на депозитите в евро. Според стратегията на БНБ страната трябва да приеме еврото като платежно средство през 2010 г. След месец се присъединяваме към Европейския съюз. Тези два взаимосвързани фактора водят до повишаващ се интерес към евро валутата като средство за спестяване. Ето защо към края на октомври 38.5% от всички депозити са в евро. Левът все още остава доминираща валута с дял от 48 на сто.

През месеца депозитите отбелязват значително покачване с 669 млн. лв., което се дължи почти поравно на увеличения ресурс от финансови институции и на новопривлечените депозити от фирми и граждани. Активите на банковата система достигат близо 40 млрд. лв., като най-голямо влияние имат растящите срочни депозити. За последната една година балансовото число на кредитните институции се е увеличило с 9.3 млрд. лв., или това е ръст от 31%. Печалбата за десетте месеца на годината достига близо 605 млн. лв., което е с 20 на сто повече в сравнение с октомври 2005 г., или с други думи банките ще зарадват акционерите си с поне 102 млн. лв. повече.


4 декември 2006 - Дневник
Няма коментариоще от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg