фирми продукти
представяме
работа
 
Европа направи важна стъпка към създаването на енергийна борса

Европа направи важна стъпка към създаването на енергийна борса

Европа направи важна стъпка към създаването на напълно работещ единен енергиен пазар, след като три европейски страни се споразумяха да отворят първата в ЕС мултинационална борса за електричество. Франция, Холандия и Белгия подкрепиха общия енергиен пазар Белпекс, чиято цел е да предлага единна цена на енергията на пазара на едро между трите страни.

Мотивът зад тази стъпка е загриженост, че неефективното използване на капацитета на трансграничните електрически връзки ограничава преноса на енергия от една страна в друга и води до несигурност на енергийните доставки в ЕС. Много държави членки на ЕС зависят от доставките на енергия от чужбина. Франция е една от малкото, които разполагат с атомни електроцентрали, имат енергийна независимост и изнасят електричество.

Въпреки че на новата борса ще осъществява само между 5 и 10% от дневната енергийна търговия в Европа, има планове тя да бъде разширена със скандинавския пазар през 2008 г., когато ще бъде пусната подводна енергийна връзка към Норвегия. Белгийската енергийна мрежа Елиа притежава 60 процента от Белпекс. Холандската енергийна борса АРХ (лат. букви), френската групировка Пауър-некст, холандската електроразпределителна компания Тенет и френската компания Ер Те Е притежават по 10 процента.

 

Actualno.com

30 октомври 2006 - Actualno.com
Няма коментари


ключови думи
енергетика, европа, норвегия, белгия, холадния, франция, атомна електроцентрала, борса, електричество, енергиен пазар


още от категорията електрозахранване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg