фирми продукти
представяме
работа
 
ЕИБ ни дава до 700 млн. евро годишно за инфраструктура

ЕИБ ни дава до 700 млн. евро годишно за инфраструктура

Подписан е Меморандум за разбирателство за развитие и финансиране на инфраструктура между България и Европейската инвестиционна банка, съобщиха от Министерство на финансите. Документът предвижда финансирането от ЕИБ да бъде в размер от 500 до 700 млн. евро годишно за периода 2007-2013 г.

Подписването на документа е в рамките на План за инвестиции в транспортна и базисна инфраструктура на българското правителство (2007-2013 г.). От българска страна документa подписа министърът на финансите Пламен Орешарски, а от страна на ЕИБ – президентът на банката Филип Мейстад. Меморандумът очертава взаимоотношенията между България и Европейската инвестиционна банка, като 'домашна' банка на ЕС, в периода 2007-2013 г. във връзка с осигуряване на съфинансиране на програми и проекти, които ще се изпълняват със средствата по Кохезионния и Структурните фондове на ЕС и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, както и с оказване на помощ за успешното развитие на публично-частното партньорство.

Поемат се ангажименти за създаване на кредитни линии за съфинансиране на Кохезионния и Структурните фондове на ЕС за съответните 'Секторни оперативни програми' и на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за подобряване на инфраструктурата и околната среда в селските райони на страната ни. ЕИБ заявява своята готовност да обмисли участието си в готови ПЧП проекти, както и да подпомогне българското правителство при разработването на бъдещи ПЧП проекти. Предвижда се специален инструмент от ЕИБ, който позволява предварително финансиране на допустимите разходи за изпълнение на даден проект преди получаване на помощите от ЕС, с цел да се подкрепи по-бързото изпълнение на проектите и усвояване на средствата от ЕС.

Предоставянето на заеми по меморандума ще се осъществява след положителна оценка на даден проект или програма от страна на ЕИБ от техническа, екологична, икономическа и финансова гледна точка. Ще се изисква и положителното становище на българското правителство. В меморандума е посочено, че проектите трябва да отговарят на критериите, прилагани от банката за нейните операции със собствени ресурси, като ще се изисква достатъчна гаранция или качество на кредита до приложимата степен в съответствие с политиката на банката за кредитен риск. Договорите за финансиране ще съдържат, съобразно условията на ЕИБ, опциите на кредитополучателя за лихви-методи, валутни падежи, гратисни периоди, погасителни планове и т.н.


6 октомври 2006 - Investor.bg
Няма коментари


ключови думи
меморандум, ЕС, инфраструктура, Европейска инвестиционна банка, развитие, правителство, Орешарски


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg