фирми продукти
представяме
работа
 
Испанци ще строят мегакомплекс в София

Испанци ще строят мегакомплекс в София

Една от най-големите испански компании в областта на недвижимите имоти - "Риофиса", обяви в сряда, че ще вложи 335 млн. евро в комплекс с 210 хил. кв.м застроена площ в София. Гвоздеят в проекта, който ще се намира близо до Централна гара - София, ще е търговски център, който ще се простира на площ от 80 хил. квадрата. Той ще включва хипермаркет, няколко заведения за хранене, мултиплекс и боулинг зала. Испанската компания планира да построи и небостъргач с височина 90 м, в който ще има офиси и хотел, както и 4 хил. паркоместа. Според публикация от юли в испанския борсов информационен сайт "Ла болса" "Риофиса" е купила в София 200 декара, за които е платила 40 млн. евро. Дружеството ще създаде 2.5 хил. работни места, като засега не е ясно кога ще започне строителството на комплекса.

Най-вероятно продавач на част от парцела е акционерното дружество "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). В сряда от компанията обявиха през фондовата борса, че са продали 85 декара в т.нар. местност Задгарова артерия. Стойността на сделката е 23.8 млн. евро, съобщиха още от ТЦ-ИМЕ. Главният архитект на София Петър Диков потвърди, че в началото на лятото е било одобрено градоустройството на т.нар. местност Задгарова артерия, което предвижда там да се издига търговски център и офис сграда. Това е първото пресичане на жп артерия с качествено строителство и важна крачка за развитието на града в северна посока, отбеляза Диков. Към този терен интерес имаше и от френската "Венси", която искаше да изгради огромен търговски център, припомниха запознати. При евентуална реализация на проекта се очакваше в него магазин да има и втората по големина търговска верига в света "Карфур" (Carrefour).

Появата на инвеститор от такъв мащаб на пазара вероятно ще доведе до сериозното му преразпределение. В момента в столицата има два мола, но се работи поне по още 5 подобни проекта, показват данни от бранша. Заявки за големи търговски комплекси има на три терена на бул. "Цариградско шосе" - до ресторант "Църна маца", до "Мосю Бриколаж" и малко по-близо до центъра. Испанската "Детеа" пък ще строи мол близо до "Бизнес парк София". Търговски комплекс се очаква да бъде издигнат и на бул. "България" в района на магазин "Била". От компанията за недвижими имоти "Фортън интернешънъл" коментираха, че освен откритите вече търговски центрове "Сити център София" и "Мол София" столицата може да поеме още два до три големи проекта от този тип. Въпросът на пазара сега е кои дружества ще успеят първи да реализират инвестиционните си намерения, допълниха от "Фортън".


14 септември 2006 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
компании, инвестиции, недвижими имоти, комплекс, търговски център, пазар, централна гара, риофиса


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg