фирми продукти
представяме
работа
 
Строят жилища за звезди и дипломати върху кортовете на Кемпински-Зографски

Строят жилища за звезди и дипломати върху кортовете на Кемпински-Зографски

Българският инвестиционeн фонд Bulgarian Land Development (BLD), съобщи вчера, че е купил право за строеж на 13-етажна мултифункционална сграда на територията на хотел Кемпински-Зографски в София. Сградата ще бъде изградена на мястото на настоящите тенис кортове на хотела, който е и собственик на земята. Парцелът е с площ от 4 633 кв. м, като е отделен от хотела и има виза за проектиране и строеж на жилищна сграда с обща площ до 32 хил. кв. м. По думите на главния изпълнителен директор на фонда Христо Илиев мястото, което е една от най-високите точки в градската част на столицата, е уникално поради редица фактори като стратегическото си местоположение, близостта с един от 5-звездните хотели у нас и красивата гледка към Витоша. То е било подбрано от японския екип, който е изграждал хотела и който е имал значително по-голям избор в сравнение с настоящия момент на пазара на такива терени.

Около 22 хил. кв. м от сградата ще представляват луксозни жилищни площи с около 150 апартамента, на 6 хил.кв. м ще ще бъдат изградени търговски площи, както и 4 хил. кв. м. площи под нивото на земята, където, в зависимост от проекта, могат да бъдат построени паркинги, ресторант и други помещения. По изчисления на фонда потенциалната продажна цена на сградата е 65 млн. евро, а инвестицията в проекта ще бъде около 25 млн. евро, в които не влиза първоначалната вноска за земята. Според договора със собственика на земята фондът ще плати първоначална вноска от 5 млн. евро, като собственикът на терена ще получи и процент от приходите от продажба. От фонда коментираха, че в момента е трудно да се определи крайната цена, на която ще бъдат продадени имотите в комплекса. В момента, в който сградата е готова, земята ще бъде прехвърлена на новия собственик.

По думите на изпълнителния директор на BLD Димитър Савов това ще са ценови нива от най-горен клас, каквито в момента няма нито у нас, нито в останалата част на Балканите. Те са сравними с тези в централноевропейските столици, където цените на луксозните имоти са от порядъка на 3-4 хил. евро на кв. м. От фонда казаха, че ще се стремят към средна цена от 3 хил. евро на кв. м за луксозните апартаменти. Очаква се жилищната част да привлече интереса на индивидуални купувачи като инвеститори, граждани на високи мениджърски постове, дипломати, звезди от шоубизнеса и др. Най-вероятно големината на апартаментите ще бъде от порядъка на 150-160 кв. м. Според BLD като цяло посоката на развитие на пазара у нас е към по-добро качество и съответно и по-високи цени, но този проект ще бъде първият от едно ново ниво на развитие на пазара. Интерес за кредитиране са проявили няколко банки, като се предполага, че за проекта може да бъде създаден и консорциум. Работата по проекта е започнала миналата седмица и в момента се водят преговори с компания за проектно управление, която ще ръководи целия проект.

Сред фирмите, с които BLD преговаря, са международните CPM International, Vector Management и българските БГИ Проект и Елвистар. Договорът с фирмата трябва да бъде сключен до края на септември. BLD планира също да проведе международен конкурс за избор на архитектурно бюро и идеен проект, като покани за участие компании и архитекти от Великобритания, Австрия, Италия, както и водещи български представители на сектора. Покана ще бъде отправена и към Кишу Курукава, японският архитект, проектирал хотел ''Кемпински-Зографски''. По думите на изпълнителния директор на BLD от фонда ще бъдат максимално отворени към български компании. Идейният проект трябва да бъде готов до края на 2006 г., а работният проект – до средата на 2007 г. Комплексът, който се планира да бъде сред най-луксозните до момента у нас, ще бъде съобразен с архитектурния стил на хотела, с който най-вероятно ще има и топла връзка. Строителните работи се планира да отнемат 24 месеца, като финансирането ще се извърши чрез банкови кредити и вноски на клиенти.

Компанията очаква продажбите ''на зелено'' да стартират в началото на 2007 г., като за целта ще бъде назначена също международна компания, която да осъществи маркетинга и продажбите. Тя ще бъде ангажирана от самото начало, за да консултира дейностите на всички фази. Проектът ще приключи през пролетта на 2009 г. Все още не е сигурно дали комплексът ще включва офиси. На въпрос на журналисти от фонда коментираха, че сегашната ситуация на пазара на офис площи, стратегията на фонда, както и разположението на терена показват, че най-удачно е изграждането на жилища.


12 септември 2006 - Investor.bg
Няма коментари


ключови думи
инвестиция, инвестиционен фонд, мултифункционална сграда, строителство, жилищна сграда, кемпински-зографски, парцел, хотел, терени


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg