фирми продукти
представяме
работа
 
Лек ръст на ГПР по ипотечни кредити през юни отбелязва индексът Моите пари

Лек ръст на ГПР по ипотечни кредити през юни отбелязва индексът Моите париПрез юни, в сравнение с май, индексът МОИТЕ ПАРИ за Годишния Процент на Разходите по ипотечни кредити отбелязва леко покачване. Нарастването на Годишният Процент на Разходите (ГПР) по ипотечни кредити е в размер на 6 базисни пункта (+0.75%), като новата стойност на индекса е 8.08%. Причините за лекото покачване са няколко. При две от банките включени в индекса се наблюдава покачване на ГПР по офертите. При първата от тях това се дължи на факта, че най-добрата й оферта е с промоционална лихва за първата година, но и по-висока лихва за останалия период. Само за сравнение – най-добрата оферта на тази банка през м. май е без промоционална лихва, а лихвата за периода е с 0.05 процентни пункта по-ниска. Подобно е състоянието и при втората банка. За нея е характерно, както по-ниската лихва, така и по-ниската такса за обработка на документите по офертата за м. май. През м. юни най-добрата й оферта, включена в индекса, е с по-висока такса за обработка на документите (+0.50 процентни пункта) и по-висока лихва.

Макар и само при тези две банки да се наблюдава подобна тенденция, индексът отбелязва посочения по-горе ръст. Двете банки, оказали влияние върху възходящата посока на индекса през юни, заемат 16.64% от пазара на ипотечни кредити в страната (база м. март 2006 г.).

Две от банките включени в индекса от своя страна регистрират понижение на своите ГПР по най-добрите си оферти. При първата това се дължи на намаляване на размера на таксата за обработка на документите с 0.30 процентни пункта. При втората банка промени в лихвите не се отчитат, но отпада годишната застраховка "Имот".

Въпреки, че тези две банки регистрират понижение на своите ГПР, то те не успяват да неутрализират покачването за м. юни, а само намаляват леко размера му. Това се дължи на факта, че техният пазарен дял от 2.74% сумарно е недостатъчен, за да повлияе върху тенденцията за последния месец.

Въпреки отчетения лек ръст на ГПР по най-добрите оферти за ипотечни кредити на банките, общата низходяща тенденция се запазва. От началото на изчисляването на индекса, той бележи устойчива тенденция на понижение. Така от Септември 2005 г. до сега той е спаднал от 11.10% до 8.08%. Понижението е в размер на 2.02 процентни пункта или 27.21%.

Повече информация за Индекс МОИТЕ ПАРИ на ГПР по ипотечни кредити можете да получите на www.moitepari.bg. На сайта МОИТЕ ПАРИ можете да се запознаете и с ГПР по потребителски и автокредити, както и с детайлното им сравнение.

www.moitepari.bg


19 юли 2006 - moitepari.bg




Няма коментари


ключови думи
индекс, разходи, ипотечни кредити, оферти, банки, лихва


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg