фирми продукти
представяме
работа
 
Стартира първият индекс за разходите по ипотечни кредити

Стартира първият индекс за разходите по ипотечни кредитиВ България стартира първият индекс на средния Годишен Процент на Разходите по ипотечни кредити. За първи път потребителят ще може да види на www.moitepari.bg каква е реалната средно-пазарна цена на ипотечните кредити, както и тенденциите за промени при условията за кредити.

При изчисляването на средно-пазарната цена на ипотечните кредити се вземат под внимание пазарните дялове на 15-те водещи банки (които имат 98.72% пазарен дял при левовите ипотечни кредити в България), като МОИТЕ ПАРИ използва Годишния Процент на Разходите (ГПР) по най-добрата оферта в лева на всяка банка-участник в индекса. ГПР е единственият обективен критерий, който включва не само обявената лихва, но и всички такси и комисионни, платими от клиента. Според изчисленията на МОИТЕ ПАРИ средният размер на ГПР по ипотечни кредити отпуснати в лева към май 2006 е 8.02%.

Досега потребителите нямаше как да видят изменението на средната цена на ипотечните кредити в България, което би им помогнало да се ориентират в тенденциите и това доколко изгоден кредит теглят. Това се промени с публикуването на първия индекс на ГПР по ипотечни кредити, с помощта на който по-добре ще преценят банковите оферти за жилищен кредит. А това е често едно от най-значимите финансови решения в живота на всеки.

Следва да се има предвид, че изчисляването на ГПР при ипотечни кредити следва същата методология като тази, която се регламентира в Закона за Потребителския Кредит, като се добавят всички разходи, комисионни и такси, свързани с кредита. При изчисляване на ГПР се счита, че кредитът се обслужва редовно през целия срок и че лихвените нива остават същите през целия период на кредита.

Индексът на МОИТЕ ПАРИ показва ясна тенденция на намаляване на ГПР по ипотечните кредити – от 11.10% през септември 2005 г. до 8.02% през май 2006 г., т.е. при 20-годишен жилищен кредит от 50000 лв. и стойност на имота 80000 лв., потребителят би платил средно общо 99522.46 лв. с 366.63 лв. месечна вноска сега при средно 120124.71 лв. с месечна вноска 469.34 лв. преди 9 месеца. Спадът на индекса се дължи на изострената конкуренция между банките и започналия процес на плавно приближаване до западноевропейските нива на лихвите.

На www.moitepari.bg можете да изпозвате и удобен кредитен калкулатор, чрез който можете да изчислите ГПР по конкретни офертите за кредити.


22 юни 2006 - moitepari.bg
Няма коментари


ключови думи
индекс, процент, разходи, ипотечни кредити, цена, банки, оферта, лихва, клиент, жилищен кредит


още от категорията Банки

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg