фирми продукти
представяме
работа
 
С 2 млрд. евро са нараснали инвестициите в България за 4 години

С 2 млрд. евро са нараснали инвестициите в България за 4 годиниМежду 2,2 и 2,3 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции в България за 2005 г., съобщи досегашният изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев. Той предаде поста на Стоян Сталев, досегашен посланик на страната ни в Турция. Енергетиката, финансите и туризмът са трите сектора с най-големи инвестиции към настоящия момент – каза още Павел Езекиев и прогнозира увеличаване на вложенията в сферата на информационните технологии.

Данните сочат, че от 2001 г. до 2005 г. преките частни инвестиции в страната са нараснали от близо 5 млрд. лева (2.5 млрд. евро) до над 9 млрд. лева. В рамките на тези потоци преките чуждестранни инвестиции са се увеличили от 900 милиона до над 2 милиарда евро. Българската агенция за инвестиции е оценила и сертифицирала 15 инвестиционни проекта, субсидирала е проекти за над 4 милиона лева. Подпомогнала е и редица други проекти, осигуряващи повече от 5 хиляди нови работни места.

През 2006 г. се очаква инвестициите на зелено да достигнат 3 млрд. евро, прогнозира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който официално представи новия директор на агенцията. Според Стоян Сталев инвестициите трябва да се търсят целенасочено, а наличието на повече чуждестранни инвеститори в България е най-добрият път за повдигане нивото на икономиката ни и за повишаване на бизнес културата у българските предприемачи.


9 март 2006 - БНР
Няма коментари


ключови думи
инвестиции, българия, агенция, енергетика, финанси, проекти


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg