фирми продукти
представяме
работа
 
До 2,2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции до края на 2005 г.

До 2,2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции до края на 2005 г.2005 г. ще бъде годината, в която България е привлякла най-висок обем от преки чуждестранни инвестиции "на зелено", съобщи изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Павел Езекиев. Предварителни данни на Българска народна банка сочат, че до края на септември у нас са инвестирани около 1,5 млрд. евро в проекти "на зелено" и в разширяване на производствени мощности. Очакванията на БАИ са, че до края на годината преките чуждестранни инвестиции ще достигнат до 2,2 млрд. евро, каза още Езекиев.

Общият обем на преките инвестиции – български и чужди, в икономика на страната тази година ще достигнат около 5,5 млрд. евро, което означава ръст от 10% спрямо 2004 г. За 2006 г. БАИ прогнозира общ обем на инвестициите от 6,1 млрд. евро, като 3,8 млрд. евро от тях ще са български инвестиции, а 2,3 млрд. евро – чуждестранни инвестиции, като в тези суми не са включени средствата постъпления от приватизационни сделки.

Една от най-големите инвестиции за тази година е увеличението на капитала на Мобилтел във връзка със закупуването от Телеком Австрия, инвестициите на Лукойл в Нефтохим Бургас, банкови институции, увеличаващи капитал с цел да могат да отпускат инвестиционни кредити, най-често за малки и средни предприятия. Сред големите инвеститори са Софиямед, Шишеджам, Кремиковци, Дънди Прешъс, Асарел Медет, Феста хотели и т. н.

През 2005 г. инвестициите са разпределени относително равномерно по сектори и държави, за разлика от миналата година, когато превес е имала енергетиката и банковият сектор. Според Павел Езекиев през 2006 г. инвеститорите ще заявят своя по-голям интерес към сектора на високите технологии и телекомуникациите.

Очакванията са, че от предвидените инвестиции за 2006 г. 25% ще са в производството, 20% в сектора на услугите, 20-25% в енергетика и останалите в добивната промишленост и транспорта.

Досега агенцията за инвестиции е издала 10 сертификата "Първи клас", два сертификата "Трети клас". В момента експертите работят по издаването на шест нови сертификата "Първи клас". В началото на следващата година ще бъдат официално връчени още два нови сертификата за инвестиционни проекти - инвестицията от трети клас е на френската фирма Shneider за 16 млн. евро в община Марица, която ще открие 320 нови работни места и "Първи клас" за ново медодобивно производство, съобщи още Езекиев.


23 декември 2005 - comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
българия, инвестиции, на зелено, агенция, банка, проекти


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg