фирми продукти
представяме
работа
 
Земеделските земи ще се облагат с данък

Земеделските земи ще се облагат с данъкЗемеделските земи ще се облагат с данък от следващата година. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в Пловдив.

В края на 2005 г. изтича десетгодишният гратисен период, през който не се плащаше поземлен налог, припомни министърът. Според него този гратисен период не трябва да бъде удължаван. Веднага след Нова година експертите в парламентарната комисия по земеделие и гори ще започнат дискусии за решаването на този проблем. Идеята на агроминистерството е това да бъде плосък данък с ниска ставка, който да има стимулиращ, а не наказателен ефект, каза Кабил.

Според него нормалният размер на налога върху земите ще е 1-2 лева на декар. Заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев обаче заяви, че ставката може да достигне и 5 лв. на декар. От ведомството на Нихат Кабил предлагат поземленият данък да се събира от общините. По този начин в техните каси ще влизат допълнително между 50 и 100 млн. лева годишно. Тези пари пък могат да бъдат използвани за участие в различни европейски проекти.

Другата идея на министерството е целият остатъчен поземлен фонд да стане общински. В момента в България има 50 млн. декара земеделски земи. От тях над 20 млн. пустеят и не се обработват, сочи справката на земеделското министерство. Агроведомството възнамерява да предложи през периода 2007 - 2009 г. част от земеделските производители да бъдат освободени от задължителното социално осигуряване, за да понесат по-леко сътресението при влизането на България в ЕС. Засега обаче тази идея срещала голяма съпротива, призна Нихат Кабил.


29 ноември 2005 - в. Стандарт




Няма коментари


ключови думи
земеделски земи, данък, министър, земедели, гори, гратисен период, експерти


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg