фирми продукти
представяме
работа
 
Проблемите на мебелните фирми по пътя към ЕС

Проблемите на мебелните фирми по пътя към ЕСОколо 90% от мебелните компании в България все още не са подготвени за изискванията на единния европейски пазар, съобщи посланикът на ФРГ Харалд Киндерман по време на семинар за готовността на страната за еврочленството.

Геновева Христова, изпълнителен директор на Камарата на дървообработващата и мебелната промишленост, потвърди тази информация, като допълни, че при въвеждането на европейските норми в сектора страната има значителен напредък, но няма фирма, която да покрива всички критерии. Според Христова успокоителното е, че и 7 от 10-те новоприети в ЕС страни не са уеднаквили дори наполовина законите си с европейските. За бранша има общо 23 евродирективи.

Най-сложното в сектора е финансирането, защото около 98% от дружествата в бранша са микро- и малки фирми с персонал до 50 души. Същевременно секторът не се финансира по предприсъединителните фондове на ЕС. Пред мебелните компании стои перспективата за коопериране и създаване на свързани производства (т. нар. клъстери). Експортната ориентация също е важна, защото, ако дружествата пробият в страна членка, значи са подготвени за ЕС. Сега за външни пазари отива 60% от продукцията.


22 ноември 2005 - в. Дневник




Няма коментари


ключови думи
мебелни компании, българия, изисквания, европейски пазар, семинар, еврочленство, камара, мебелна промишленост


още от категорията комплексно обзавеждане

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg