фирми продукти
представяме
работа
 
3 компании вземат на концесия портовете в Свищов, Оряхово и Балчик

3 компании вземат на концесия портовете в Свищов, Оряхово и Балчик"Драгажен флот-Истър" АД, варненската "Слънчев дар" и регистрираната в Добрич "Порт Балчик" АД са концесионерите на пристанищата съответно в Свищов, Оряхово и Балчик. Решението на правителството, с което трите компании са определени в конкурса за избор на концесионер, беше публикувано в Държавен вестник. Концесията ще е за 35 години. Транспортният министър Петър Мутафчиев ще подпише договорите в едномесечен срок от влизането в сила на решението на Министерския съвет.

"Драгажен флот-Истър" ще инвестира в инфраструктурата на пристанището в Свищов за първите две години не по-малко от 3.2 млн. лв., а за 10-годишния срок на концесията инвестицията трябва да достигне 10.6 млн. лв. Компанията се задължава да не намалява обема на товарите под 1.3 млн. тона. Пътниците за десет години не трябва да са по-малко от 25 059 души.

С концесионния договор "Слънчев дар" ще бъде задължен да инвестира за първите две години най- малко 1.2 млн. лв., а за десетте - 2.4 млн. лв. Концесионерът на оряховското пристанище не трябва да намалява обема на товарите под 100 хил. тона за първите десет години след подписване на договора. Той се задължава пътниците за същия период да са над 8000.

Срещу правото да инвестират в трите пристанища и да събират таксите за обработка на товари компаниите ще заплащат възнаграждение на държавата. То се състои от фиксирана част и променлива, която се изчислява като процент от брутните приходи от пристанищни услуги за текущата година. Фиксираната сума ще се индексира с инфлацията. Според груби изчисления приходите за държавата от трите концесии ще са най-малко 2.26 млн. евро годишно.


17 ноември 2005 - в. Дневник
Няма коментари


ключови думи
концесия, порт, свищов, оряхово, балчик, концесионери, пристанища


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg