фирми продукти
представяме
работа
 
Британският Financial Times хвали българските фондове за инвестиции в имоти

Британският Financial Times хвали българските фондове за инвестиции в имотиБългария е една от първите страни в Югоизточна Европа, където се развиват фондове за инвестиции в недвижими имоти от американски тип, се посочва в статия на британския Financial Times. В публикацията се визират дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), чиито брой през последната година у нас стигна около 10. Според изданието създаването на подобен тип инвестиционни фондове в страната е свързано както с динамичното развитие на пазара на имоти, така и с очакването България да стане член на ЕС най-късно през 2008 г.

Като пример в статията на Financial Times са дадени две дружества със специална инвестиционна цел у нас - "Прайм пропърти", основано от джойнт венчър между TBI Holding и "Балканска консултантска компания", както и "Фонд за недвижими имоти България", за чийто основател британското издание посочва Първа инвестиционна банка. Според публикацията двете дружества са най-големите от този тип у нас, като нетната стойност на активите им е около 20 млн. лв. Това е и причината към акциите им да проявяват интерес големи чуждестранни инвеститори, посочва Financial Times. По-рано тази година "Иммоест", дъщерна на австрийската "Иммофинанц", придоби 42% от капитала на "Прайм пропърти". Акционери във "Фонд за недвижими имоти България" са естонската Ханса банк и датската Дански банк.

Този тип фондове набират капитала си чрез емитиране на ценни книжа на фондовата борса и инвестират основно в недвижима собственост, като по-голямата част от доходите им се изплащат директно на акционерите. Те са данъчно изгодни за инвеститорите, като данъци се плащат единствено върху изплащаните дивиденти. Според българското законодателство, подобно на тези във Франция и САЩ, приходите на тези дружества не се облагат с данъци и по този начин се привличат институционални инвеститори, обяснява статията.

Financial Times посочва, че подобни фондове са основани във Франция и Турция, като се очаква те да бъдат представени през следващата година и в други европейски страни като Германия и Великобритания. Според анализатора Майк Прю от инвестиционната банка Citigroup по този начин правителството насърчава свободното движение на капитали, като се гарантира прозрачност и професионално управление на портфейли от недвижима собственост. Цитиран е и изпълнителният директор на Българската фондова борса Георги Драйчев, според когото подобен род фондове са мостът между капиталовия пазар и този на недвижима собственост.

Британското издание обаче посочва, че десетте дружества със специална инвестиционна цел, листвани на фондовата борса в София, са със сумарна пазарна капитализация от едва 100 млн. лв, което е само около 1% от общата пазарна капитализация на борсата. Все още такъв род фондове са относително малко на брой и малки по размери в България, за да привлекат големи международни институционални инвеститори. Те обаче стават все по-популярни сред българските пенсионни фондове.

Голямата перспектива пред развитието на фондовете за имоти в България се дължи на факта, че цените на недвижимата собственост в страната все още са доста по-ниски спрямо тези в Централна Европа, така че има големи възможности за растеж, обяснява портфолио мениджърът на "Прайм пропърти" Алекс Бебов пред британското издание. Според някои чуждестранни инвеститори ръстът на инвестициите в собственост и имоти в България ще продължи. Първоначално те бяха насочени към морските и ски курортите, но вече се наблюдава и интерес към инвестиции в офис площи в големите градове, сред които водеща е София, подчертава още Financial Times. По негови данни цените на недвижимите имоти в страната са се повишили с 44% от началото на годината, което е добър признак за развитието на пазара.


2 ноември 2005 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
българия, европа, фондове, инвестиции, недвижими имоти, публикация, дружества, специална инвестиционна цел, Financial Times


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg