фирми продукти
представяме
работа
 
Пазарът на земеделска земя се раздвижва

Пазарът на земеделска земя се раздвижваЗемеделската земя в България е силно раздробена. След 1989 г. отнетата принудително от собствениците земя по време на комунистическото управление започна да се възстановява в реални граници на тях и наследниците им. Впоследствие обаче проблемът с разпокъсаността на земеделската земя се превърна в пречка за нейното ефективно обработване. Процесът на нейното уедряване започна, но е твърде бавен. Поради разпокъсаността на земята, цената й е ниска и доста земи пустеят.

А в България обработваемата земя не е много - около 60 млн. дка. В бившите социалистически страни като Чехия, Унгария, Полша въпросът е решен чрез специални фондове, които изкупуват земеделска земя и я отдават под аренда. В България едва напоследък възникнаха такива фондове под формата на акционерни дружества. Първият бе "Елана фонд за земеделска земя", създаден на 14 март тази година. След него бяха регистрирани "Адванс терафонд" и "България".

Това определено ще раздвижи пазара на земеделска земя и ще вдигне цената й. Схемата е проста - фондът пуска акции на фондовата борса, те се изкупуват от акционери, със средствата фондът купува земеделска земя, уедрява я и я отдава под аренда. А акционерите на фонда получават дивидент. Арендаторите получават уедрени парчета земя, обработването на които е ефективно.

"Това е изключителен плюс за арендаторите", казва Ваня Василева, изпълнителен директор на финансова къща "Елана трейдинг". "Те комуникират с един, а не с множество собственици, които имат различни мнения по въпроса, различни виждания, различно отношение. На второ място арендаторите имат по-малко разходи, тъй като едно е човек да обработва земя с необходимата техника, когато парцелът е един, друго е, когато те са разпокъсани. И не на последно място обработката на земята се извършва по-бързо. Така че това е плюсът за земеделските стопани - производители, на които трябва да се помага, защото България е земеделска страна.

Затова целта на "Елана фонд" е в значителна степен и на първо място да помогне на производителите, те да бъдат максимално улеснени, в добра позиция и да бъдат разбира се максимално материално стимулирани за това, което те произвеждат. Каква пък е целта на онези, които притежават акции от фонда? На първо място един нарастващ текущ доход под формата на дивидент. Дивидентът се получава, когато фондът отдава земята под аренда. В момента капиталът на фонда след увеличението му е 19 млн. 968 лева, една акция е 1 лев, това означава 19 млн. акции, като се очаква една много добра възвращаемост за акционерите от рода на 350 до 500 процента."

Трябва да се отбележи, че не са еднозначни мненията по отношение на подобни фондове. Редица собственици на земеделска земя не желаят да я продават, очаквайки цената й да нарасне след влизането на България в ЕС. Други пък предпочитат да я отдават самите те под аренда, за да не пустее. Трети я продават, предпочитайки да инвестират в нещо по-доходно. Но едно е сигурно - пазарът на земеделска земя се раздвижва, сделките с нея нарастват, цената й расте и ще расте през следващите години. Средната стойност, на която се купува 1 декар земеделска земя в България сега е 155 лева, казват експерти. Най-скъпа, според информация на Министерството на земеделието и горите, тя е в Централната част на Южна България - 250 лева, в югоизточните региони достига 165 лева на декар, а в североизточната част на страната, в Добруджа, цената й е 160 лева. В тази част на страната обработваемата земеделска земя е най-много и почти цялата е отдадена под аренда.

За сравнение цените на качествените земеделски земи в новите страни членки на ЕС Унгария, Полша, Чехия, Словакия към септември 2005 г. са няколко пъти по-високи от тези в България, показва изследване на "Елана фонд". Средната цена в Полша е между 300 до 450 евро на декар, в Унгария те достигат между 250 до 500 евро. Като цяло средната цена на земеделска земя в страните - членки на ЕС варира от 800 до 2000 евро на декар. Според експерти подобни фондове за земеделска земя привличат сериозно вниманието на чуждестранните инвеститори поради очаквания добър дивидент от купените акции.


24 октомври 2005 - БНР
Няма коментари


ключови думи
земеделска земя, пазар, българия, собственици, фондове, аренда, арендатори, елана фонд, инвеститори


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg